Den politiska bloggaren Eskinder Nega arresterad.

I augusti skrev Ny Tid om den politiska bloggaren och journalisten Eskinder Nega i Etiopien. Sedan dess har landet hamnat på svensk nyhetsagenda i och med journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons arrestering och åtal för terrorbrott. Nu har även Nega arresterats den 14 september i Addis Abeba när han hämtade sin son från skolan. Han hade precis mejlat mig att han mycket gärna ville skriva en artikel i svensk press om den mycket töjbara etiopiska antiterrorlagstiftningen.

”Det här bisarra fallet visar hur talet om terrorism kan användas till ren repression. Hur kan de förväxlas med terrorister? Det är helt enkelt häpnadsväckande,” skrev Nega angående arresteringen av de två svenskarna. Han sitter nu själv i fängelse med samma art av terroristanklagelse. Han har fängslats flera gånger förut, och en axelskada är en ständig påminnelse om den tortyr och misshandel han utsatts för. ”Vi är trötta på att arrestera dig, nästa gång gör vi slut på dig”, sade poliserna till honom senast han arresterades.

Fram till det hårt kritiserade valet 2005 drev Nega en tidning tillsammans med sin hustru. Regimen falsifierade valresultatet, dödade demonstranter och satte oppositionen i fängelse. Tidningen förbjöds och Nega blev då Etiopiens ende politiske bloggare och skriver varje vecka på en etiopisk-amerikansk webbsida. Trots dödshot har han fortsatt. När jag intervjuade honom i Addis Abeba stod säkerhetspolisen utanför kaféfönstret och bevakade oss.

Samtidigt med Nega arresterades också hans vän Andualem Aragie, som brukar kallas för den ledande oppositionspolitikern i Etiopien. Även han arresterades 2005 och torterades och han är del av den lilla fasad av demokrati som finns i landet, även om hans parti inte tillåts ordna öppna möten. En vecka tidigare arresterades också den populäre skådespelaren Debebe Eshetu. Ytterligare tre oppositionspolitiker har arresterats.

Bakgrunden är regimens rädsla för ett uppror liknande det i Nordafrika. Matpriserna stiger mycket kraftigt i Etiopien och det folkliga missnöjet riskerar att riktas mot den auktoritära regimen.

Human Rights Watch har uttalat sig mycket kritiskt till arresteringsvågen. Arresterandet av Eshetu, Nega, and Aragie är en påminnelse om hur farligt det är kritisera regimen, säger organisationen.

Lennart Kjörling

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.