I slutet av 90-talet gjorde Tom Tykwer Lola rennt, en kultfilm för sin generation: briljant teknik, idémässig originalitet, hektiskt tempo.

I Drei är tempot avsiktligt långsamt. Här är det medelålderns tristess som är i huvudrollen. Hanna (Sophie Rois) och Simon (Sebastian Schipper) har varit ett par i 20 år. Nu börjar de fundera på att skaffa barn. De lever ett trendigt liv i Berlin med kulturkonsumtion (Simons jobb är att tillverka konstnärers installationer), reflektion (i synnerhet över livets förgänglighet) samt synlighet i medierna (Hanna är naturvetenskapare med en egen TV-show).

I egenskap av forskare möter Hanna Adam (Devid Striesow). Hans namn signalerar något grundläggande. Samtidigt för det tankarna till David Mackenzies drama Young Adam.

Tykwers Adam är större än livet: han forskar i biologi, spelar fotboll, sjunger i en kör, idkar karate, seglar och besöker ibland sin son. Trots Adams hektiska tillvaro är hans rymliga bostad så gott som tom. Varken böcker eller TV finns här, däremot en stor säng.

Samtidigt som Hanna ligger med Adam blir Simon opererad för testikelcancer. ”Kastrationen” (den andra kulan har han kvar) får oanade konsekvenser: Simon låter sig förföras av en man i en simhall. Problemet är att mannen är Adam.

Ingen av de inblandade anar hur det ligger till. Så småningom kommer det fram att den tystlåtne, jämt leende Adam är en själ som väntar på att bli räddad.

Slumpen och livets oförutsägbarhet fascinerar Tykwer lika mycket som i Lola rennt. Döden gör sig påmind hela tiden. Samtidigt som Simon får sin diagnos drabbas även hans mor av cancer. Efter en plågsam kamp blir hon en ängel som svävar över Simon och reciterar poesi. Svartvita inslag sitter som gjutna här. Split screen-tekniken känns rätt då Tykwer refererar till storstadslivets paradox: det hektiska samsas med monotonitet.

Som förr är Tykwer mästare på personregi. Skådespelartrion lever ut inför Frank Griebes kamera. Det är lätt att glömma att det hela inte händer på riktigt.

Fantasi, flykt och stundom ansträngda försök att få Eros bli vän med Thanatos. En annorlunda, rätt så befriande och varm tragikomedi, men själv längtar jag tillbaka till Steven Soderberghs Sex, Lies and Videotape. Kanske är jag lite som Hanna då hon säger om en ny film: ”Vi är för gamla för sådant”, kanske ser jag i Drei alltför mycket koketteri med döden – som bara är en papperstiger.

Zinaida Lindén

Drei/ Tre. Dramakomedi. Tyskland 2010. Regi och manus: Tom Tykwer. Foto: Frank Griebe. I rollerna: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.