Tioårsminnet av 9/11 är firat, om man nu kan säga så. Och vi har några gånger till fått se George Bush stå vid Ground Zero och yttra de berömda orden till folkmassan som ropar att de inte kan höra honom: ”But I can hear you, and the people who knocked these buildings down will hear from all of us soon!”

Vems röst överröstade vems egentligen, USA:s eller al-Qaidas?

Skulle man ställa nåtslags resultatkrav på en terroristorganisation så kan al-Qaida inte få godkänt, hela världen håller andan och vad gör al-Qaida? Ingenting.

Det kan då vara ett resultat av västvärldens effektiva terroristbekämpning och Bin Ladens död, men kan det vara så att al-Qaida ingenting säger för att de ingenting har att säga? Avsiktligt, eller oavsiktligt har de lyckats få USA att föra två och ett halvt krig med usel framgång, Saddam Hussein är störtad men Irak är allt annat än en stabil fredlig demokrati. I Afghanistan krigar USA och väst (och Finland) för en totalkorrupt Hamid Karzai, i Pakistan är läget mycket instabilare än för tio år sedan. Tiotusentals döda är resultatet och en raserad amerikansk ekonomi. I en artikel i septembernumret av London Review of Books recenseras en färsk brittisk rapport över landets nya antiterroriststrategi kallad Contest och recensenten Conor Gearty kommer med några bra iakttagelser. Den brittiska antiterroristbekämpningen har nämligen kommit underfund med att de allra farligaste ”terroristorganisationerna” eller ”-cellerna” är de som följer lagen, de som inte griper till våld. Gearty konstaterar då att den engelska regeringen, som står bakom rapporten, för första gången i historien ser laglydighet som ett potentiellt brott. Han levererar också ett citat av premiärminister Cameron i München i februari i år: ”Vi har varit alltför försiktiga för att säga det öppet, alltför rädda för att säga ifrån när oacceptabla åsikter framförs av någon som inte är vit”.

När oacceptabla åsikter framförs av vita är vi alltså inte rädda att säga ifrån. Det känns som om det verkligen var på plats med en grundlig undersökning av vad antiterroristbekämpningen egentligen sysslar med och vad den egentligen uppnår. I så fall har publiceringen av Contest och dess bilaga Prevent – båda finns till salu för 28,50 pund! – varit till nytta.

Tapani Ritamäki

är litterär chef

Lämna en kommentar