Redan den finska punkaren Maukka Perusjätkä (Mauri Airta) sjöng på 1980-talet att kläderna är min ideologi (Vaatteet on mun aatteet). Jag kom att tänka på det här med kläder och ideologi när det häromveckan blev känt att några franska kvinnor bötfällts för att de burit niqab offentligt. En av kvinnorna, Kenza Drider, tänker inte bara överklaga att hon tvingas betala böter, utan har också planer på att ställa upp i det franska presidentvalet iklädd niqab.

Och hoppsan – samtidigt slår hon hål på en av de stereotypa föreställningarna kring kvinnor i niqab. Ni vet, kvinnor i niqab anses ju ofta vara förtryckta och sakna egen vilja. Jag ser redan löpsedlarna: ”Förtryckt kvinna ställer upp i presidentvalet”. Ja, varför inte?

Också unga män i de anglosaxiska länderna kan nu råka ut för förbud som gäller huvudbonader – eller mer exakt huvor.

I somras spreds nyheten om att polisen i den australiensiska staden Brisbane infört förbud mot att bära munkjacka med huvan uppfälld. Denna förkastliga persedel, ”the hoodie”, har nämligen i samband med många rån använts för att täcka förövarnas ansikten. Polisen i Brisbane hyllas av ”den stora allmänheten” och av många journalister, men en poliskollega från New South Wales har egna erfarenheter av hur klädförbud kan slå slint. För tre år sedan försökte man i köpcentret Tweed City förbjuda huvorna.

– Reaktionen på våra försök att hindra ungdomarna att klä sig i modekläder kommer nästan säkert att vara att de provoceras att utmana förbudet. Folk vill inte bli tillsagda om hur de ska klä sig, säger sergeant Stuart Crawford i Brisbane Times.

Efter tre veckor slopades förbudet i köpcentret i New South Wales som alltför besvärligt att upprätthålla.

I Storbritannien har frågan om att förbjuda uppfällda huvor fått ny aktualitet efter upploppen i augusti. Brittisk polis har sedan länge haft fullmakt att be folk fälla ner huvorna i särskilt avgränsade situationer. Torypremiärministern David Cameron överväger nu att bredda på huvförbudet.

Den irländska politikern Joe O’Callaghan från Fine Gael i Cork meddelade i augusti att han vill förbjuda både burkan och hoodien. Det här som en direkt reaktion på de engelska upploppen.

Kanske vi snart får se en ung kille med huvan uppdragen på kandidatlistorna.

Marcus Floman

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.