I en by i Norrbotten pågår en årlig älgjakt med den lokale ”sheriffen” (Peter Stormare) som jaktledare.

Mitt i alltsammans tvingas jägarna att ägna sig åt skallgång i stället: en ung kvinnas bil påträffas, med blodspår i. Hennes handväska hittas hos den ökände desperadon Jari Lipponen (Eero Milonoff).

Stockholmspolisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård) kopplas in. Motvilligt återvänder han till sin barndoms landskap som han inte besökt på 15 år.

Snart inser Erik hur det hela ligger till, men hur skaffa fram bevis? Mycket står i vägen: Eriks personliga historia, släktband som missköts i åratal, en gammal tragedi som resulterat i hans brors död.

Kjell Sundvalls Jägarna (1996), en thriller med norrbottenproblematik kom samtidigt som Wallander-boomen började och blev en enorm succé.

Uppföljaren kan upplevas som lite väl amerikaniserad: en ensam brottsutredare, en hel del sista minuten-räddningar, ett föga tidsenligt mordmotiv. Här är ondskan större än livet. Våldsskildringarna à la Jack Uppskäraren är otäcka.

Cirka trekvart in i filmen är mordgåtan uppklarad – vilken risk för filmmakarna att ta! Trots allt kan man inte låta bli att ryckas med och beundra Sundvalls norrländska ”västern”. Who dunnit-intrigen avlöses av en skicklig katt-och-råtta-lek som håller publiken i ett järngrepp. En ung pojkes öde står på spel. De inblandades lögner och rädsla utnyttjas av gärningsmannen. Lojaliteterna krockar med de medborgerliga plikterna. Den mänskliga faktorn är hög. Helheten berör.

Både Lassgård och Stormare får kämpa för att göra sina rollkaraktärer trovärdiga. Lassgård som spelat både Wallander och Gunvald Larsson ser stundom vanemässig ut, medan Stormare får spela ut hela sitt register. Den mindre kända Annika Nordin gör en värdig insats som ”sheriffens” fru.

Undrar om Eero Milonoff trivs i sin roll som ”en finne igen”. Hotfull, irrationell, försupen … å andra sidan finns här också överdrivna gestalter av helsvenskt påbrå. Dessutom är den fiffiga, sympatiska poliskvinnan (Lo Kauppi) som assisterar Erik i hans utredning sverigefinne.

Inte lika mycket samhällsproblematik som i ettan, där Norrbottens mäns ensamhet var ett tema. Scenen där de lokala vapenlicensinnehavarna får lämna in sina gevär för provskjutning är minnesvärd. I en vildmark där alla har skjutvapen blir laglösheten förr eller senare en realitet.

Landskapet gör en av de viktigaste huvudrollerna. Jallo Fabers kamera låter oss uppleva flugfiske, oändliga skogar, älvar – allt det hisnande vackra, melankoliska, storslagna som kallas Norrbotten.

 

Zinaida Lindén

Jägarna 2. Regi: Kjell Sundvall. Manus: Björn Carlström, Stefan Thunberg. Foto: Jallo Faber. Musik: Johan Söderqvist. I rollerna: Rolf Lassgård, Peter Stormare, Eero Milonoff, Annika Nordin. Thriller. Sverige, 2011.

Lämna en kommentar