En riktigt bra bilderbok bör innehålla överraskningar, detaljer och så klart en sugande berättelse. Anna Härmäläs bilderbok Du hör inte hit Beiron hör till den kategorin.  Hon har skapat en mycket underhållande version av Margaret Rays Pricken. Ni vet berättelsen om den lilla kaninen som med sina bruna prickar och blå ögon inte liknade någon i sin familj.

Också Härmäläs fokuserar på utanförskap, tillhörighet och vänskap i sin debut. Men visar även att man ibland måste lämna det trygga hemvanda för att kunna återvända och uppskatta det.

Själva berättelsen har lånat drag från den klassiska utvecklingshistorien. Det vill säga en ung pojke beger sig ut i världen, stöter på patrull, mognar och kommer hem som den förlorade sonen. Hos Härmälä får vi stifta bekantskap med den kavata och orädda byrackan Beiron som är fast besluten att delta i en hundutställning för rashundar. Med friskt mod ger han sig iväg, trots bäste kompisen Joris idoga försök att hindra honom. Väl framme uppstår dilemmat. Beiron är osäker på vilken ras han tillhör. Men skam den som ger sig. Uppfinningsrikt lyckas han klä ut sig till den ena rasen efter den andra, bara för att gång efter annan bli avslöjad och bortschasad. Till slut vinner han pris för bästa nakenhund. Där står lilla Beiron, nyrakad i strålkastarljuset, men samvetet griper tag i honom och han erkänner från vinnarpodiet att han ljugit om sin bakgrund: ”Jag har lurat er alla. Jag är ingen nakenhund. Jag vet inte vad jag är.” Total utfrysning. Den långa vägen hem tar sin början. Väl tillbaka i tryggheten väntar vännerna som saknat honom. I bokens sista scen ligger Beiron, Jori och två andra kompisar härligt coolt avslappande på luftmadrasser. Ett härligt hundliv.

Härmäläs illustrationer flödar av färg, humor och detaljer. Hon briljerar med en finurlig kolorit, där jag vid varje läsning ser nya saker. Boken har även utkommit på finska, Sinä et kuulu tänne, Berion. Därför är det ett lyckat drag att illustrationerna är tvåspråkiga, för att visa på en tvåspråkig vardag. Emellanåt kan texten försvinna bland alla detaljer men det är inget som stör helheten i detta guldkorn bland höstens barnboksutgivning.

 

YL

Du hör inte hit, Beiron. Text och bild: Anna Härmälä. Schildts, 2011.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.