När Petras kompis Ellen kommer och hälsar på blir tyghunden Businnan och Ellens dito Rackham våldsamt kära i varandra och smiter iväg ut i snöyran. Men det enda ställe de hittar att bo är en ”fuktig grotta” och Rackham visar sig dessvärre vara en helt vanlig kille. Businnan blir ångerköpt och tar sig omsider hem till Petra igen, där vild glädjefest utbryter. Efter en tid börjar Businnans byxlinning spänna och det blir klart att hon är gravid.

Businnan blir kär av Annika Sandelin och Linda Bondestam är en livsglad bok med traditionella rim, högt tempo och en chosefri hantering av den moderna familjen, där förälskelsen ofta inte blir som man tänkt sig, medan kärleken till valpen består. Eller så handlar det bara om en bortsprungen tygtik som gör det som bortsprungna tikar gör: får valpar. Hursomhelst har Businnan en väldig integritet och närvaro som gör att man känner med henne i varje bild. Sandelin och Bondestam känns väldigt samstämmiga in denna bok, inte minst i skildringen av graviditet och förlossning som är väldigt rak på sak. Det finns också en välkommen innehållsmässig överraskning från illustratörens sida, men om den ska man kanske inte säga mer än att den gör boken till bra läsning för en som ska få syskon.

Nora Hämäläinen

Businnan blir kär. Annika Sandelin (text) och Linda Bondestam (bild). Söderströms, 2011.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.