Konflikt har aldrig varit ett främmande begrepp för vänstern, inte heller för vänstervridna musiker. När Vänsterungas musiktävling avgjordes fredagen den 2 december var det en låt om förtryckaren som utgick med segern.

Senast Vänsterunga ordnade en kulturtävling i musik var året 1995. Vänsterunga hette då Finlands demokratiska ungdomsförbund och vinnaren i den politiska musiktävlingen var låten Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat (Skjut kommissionärerna, de galna hundarna). Låten skrevs av Juhana Rossi och tonsattes av Kerkko Koskinen, som senare grundade storbandet Ultra bra. Årets vinnare, Alistaja (Förtryckaren) av Hoippu Orkesteri, odlar konflikt och agitation i orden – liksom Ampukaa komissaarit – men gör det på ett skönt svängande sätt. Helsingforsiska Hoippu Orkesteri blandar reggae med ska, dub och hiphop. Själv kallar bandet musikstilen för ”riot-love-dance”. Efter prisutdelningen i fredags på kulturarenan Gloria tog den åttahövdade Hoippu Orkesteri  publiken med storm med sitt självsäkra uppträdande och sin humoristiska framtoning. Att bandet stegade ut ur replokalen så sent som i våras skulle man inte tro om man inte visste det.

I musiktävlingen ”Vastarintaa ja riitasointuja” (ungefär Motstånd och dissonans ) hade Vänsterungas jury valt ut sju finalistlåtar till tävlingens webplats som allmänheten sedan fick rösta på under några veckor. Alistaja tog förstapriset på 800 euro med 34 procent av rösterna. Efter en genomlyssning av de sju finalisterna är det enkelt att hålla med de 34 procenten: Hoippu Orkesteri är den musikaliskt skickligaste gruppen och bakar in det politiska budskapet på ett sätt som inte känns påklistrat och överspänt.

Vänsterungas kulturtävlingar har ordnats med jämna mellanrum sedan 1990-talet. Ifjol var temat noveller och segrare var Laura Gustafsson med novellen Kesä Rynkyn kanssa (Sommaren med Rynkky). Novellens namn syftar på en hund som heter Rynkky – ordet är också ett finskt slanguttryck för stormgevär. Gustafssons romandebut Huorasatu (Horsagan) var en av årets kandidater för Finlandiapriset.

 

Marcus Floman

Hoippu Orkesteris webplats: www.hoippu.net

Lyssna på de sju finalistlåtarna i Vänsterungas musiktävling www.vasemmistonuoret.fi/?/riitasointuja/

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.