Smarta små upptäcker naturen är en lyckad mix av fakta och romantik.

Det är någonting speciellt med barnböcker med temat naturen. Antingen är naturen en romantisk skådeplats, där ljuva flickor förundras över blommor och kryp eller så är det mer hardcore fakta som gäller. Naturantologin Smarta små upptäcker naturen är en lyckad mix av bägge riktningar. På över hundra sidor har bokens redaktör Birgitta Westin samlat olika texter som ger inblickar i det mesta av det bästa som händer ute i skog och mark. Det är en fullspäckad bok med texter med alltifrån beskrivningar av hur man bygger en snökoja till vistexter. I den informativa antologin samsas allt från utdrag ur Christina Björks Linneas årsbok till Jag är hungrig av Anna Roos, där det berättas vad djuren äter. Sådan kunskap är inte självklar idag, åtminstone inte för barn i storstaden. Antologier ska man inte läsa från pärm till pärm anser jag och även den här passar bäst att bläddra i lite här och lite där och förundras över naturens alla irrvägar. För boken utstrålar verkligen upptäckarglädje. Både för sådant som jag – som bonddotter – redan visste eller för sådant som jag inte hade en aning om. Som ram för boken fungerar de fyra årstiderna, utan den skulle boken ha blivit alltför spretig. Förlaget ger åldersrekommendationen 3–6 år, men min tvååring pekar förtjust på blad och blommor.

Smarta små upptäcker naturen är skriven på ett underhållande och lättillgängligt sätt och borde finnas i alla dagisbibliotek. Även om jag kan tycka att denna iver för naturen ibland är överdriven uppskattar jag smarta smås sätt att närma sig den. Inte minst för att det inte är självklart för barn idag att leka ute i det gröna och för att boken ger inspiration och en mängd uppslag. Smarta små upptäcker naturen är den första i en planerad serie. Kanske nästa bok har titeln Smarta små upptäcker staden. För en sådan kunskap behövs också.

 

Ylva Larsdotter

Smarta små upptäcker naturen. Redaktör: Birgitta Westin. Formgivare: Pia Hinnerud. Raben&Sjögren, 2011.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.