Floras egen bok är en lugn och alldeles bedårade bok med skira illustrationer om naturen runtomkring oss, skriver Ylva Larsdotter.

Tummelisanätta Flora är tillbaka på den barnlitterära tiljan. Kristina Digmans tredje bok om den lilla älvan tar oss med på resa genom naturens skiftningar från vår till vinter. Redan i Floras kulle förundrades jag över den sinnlighet och kärlek till naturen som Digman förmedlar i sina bilderböcker. I likhet med Elsa Beskow lyckas hon naturtroget måla fram det förunderliga och sällsamma i naturen. Floras egen bok börjar med att hon berättar om hur hon samlar och sparar sina fynd och naturminnen: i askar, i fickorna, och i minnet. Men då det kan vara svårt att minnas allt man ser och hör i naturen är det bra att skriva ner saker i en anteckningsbok. Det är just den boken som läsaren får ta del av. Hon förmedlar fakta på sitt eget sätt och får oss att förundras över små saker i naturen som vi kanske inte ens lägger märke till. Som hur olika frön är. Hur blommorna ser ut. Att bladen är alldeles frasiga. Hela tiden tryggt ledsagade av Flora som i hemstickad kofta visar på naturens skatter och hemligheter. Hennes glädje är inte att ta miste på och jag tänker att nästa vår ska jag gå i Floras fotspår eller varför inte börja redan nu? Förutom att vi får reda på fakta får vi också tips på roliga saker vi kan göra med olika saker i naturen. Som till exempel en vassbåt.

Texterna är många gånger ren och skär poesi:

”Jag såg på de skimrande vingarna, och på ögonen som gnistrade. Är du mycket farlig …? viskade jag, och blundade.

Inte för dig! sa trollsländan, vi kan ha flyglektion någon dag!

Då vågade jag titta igen, men … svisch! så var hon borta.”

En lugn och alldeles bedårade bok med skira illustrationer om naturen runtomkring oss. Digman har med sina Floraböcker gett oss en flora som passar både barn och vuxna. Det är vackert, romantiskt och inte minst berikande läsning.

 

Ylva Larsdotter

Floras egen bok. Text och bild: Kristina Digman. Raben&Sjögren, 2011.

Lämna en kommentar