Britten Joe Cornish är en av manusförfattarna bakom Steven Spielbergs Tintin-film. När Cornish debuterar som långfilmsregissör satsar han på flera genrer samtidigt: gettofilm, science fiction, action och humor. Dessutom har Attack the Block en del sociala ambitioner och till och med ett slags budskap.

I ett problemkvarter i södra London blir en sjuksköterska (Jodie Whittaker) rånad av några ligister med den mörkhyade Moses (John Boyega) i spetsen. Stämningen är så hotfull att jag minns de värstingar som Michael Caine bekämpade i Harry Brown.

Snart utsätts grabbarna själva för en attack. Några lurviga utomjordingar landar i London. Förnuftigt nog har de valt Guy Fawkes-natten då fyrverkerierna fyller himlen. Kanske därför reagerar ingen annan än kvarterets ligister på att någonting faller från yttre rymden.

Efter några förvecklingar då Moses och hans kumpaner först jagar monstren och sedan jagas av dem hamnar gänget på kvarterets säkraste plats, ett växthus där den latexklädde Nick Frost odlar marijuana. Av en slump följer sjuksköterskan med.

Det blir gängets uppgift att kämpa mot monstren. Polisen struntar i problemområden. Noterat: gatorna och husen är öde i filmen. Inte ens när gänget spränger bomber i korridorerna syns några grannar till. Så stark är apatin här.

Cornish förhåller sig lika kärleksfullt och ironiskt till alla de genrer han blandar samman. Monstren är mycket osannolika (tänk B-film), men de övriga specialeffekterna är skickligt gjorda.

Attack the Block nådde den brittiska publiken före kravallerna och fick därmed en ny dimension. Visst finns här ett slags önsketänkande och en idealisering, men när Cornish gör en femtonårig förbrytare till hjälte vill han säga att vi är alla lika inför en katastrof. Samma unga som plundrar stan idag kan bli tvungna att återställa den imorgon. Utan grannsämja och medmänsklighet är ett normalt liv omöjligt.

I Ivan Reitmans scifi-film Evolution är det Head & Shoulders-shampo som räddar mänskligheten. Cornish väljer en pedagogisk vinkel. En av grabbarna (Luke Treadaway) minns det han lärt sig under skolans biologitimmar – och vips har han en lösning på problemet.

Varför inte? Man ska aldrig underskatta ungdomen. År 2004 bidrog den tioåriga brittiska Tilly Smith till att rädda flera tiotal liv i Khao Lak. Hon övertygade de vuxna om att en tsunami var på väg: på en geografilektion hade hon lärt sig att en jättevåg föregås av snabbt sjunkande vatten.

 

Zinaida Lindén

Attack the Block. Regi och manus: Joe Cornish. Foto: Thomas Townend. Musik: Steven Price. I rollerna: Jodie Whittaker, John Boyega, Nick Frost, Luke Treadaway. Thriller. Storbritannien, 2011.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.