År 1956 anlände Marilyn Monroe till London för att spela mot Sir Laurence Olivier i The Prince and the Showgirl. Olivier som regisserade filmen var en stor skådespelare som ville bli filmstjärna. Marilyn var filmstjärnan som ville bli tagen på allvar som skådespelerska.

My Week with Marilyn är ingen biografi i stil med Richard Attenboroughs Chaplin. Ändå är Michelle Williams rollprestation som Marilyn jämförbar med Robert Downey Jr:s i Chaplin. Williams lyckas med det svåra stycket att spela Marilyn som en sensuell diva men samtidigt en sårbar och trasig person. Lustigt nog är Williams mindre bra som Marilyn i de inspelade filmsekvenserna i visningsrummet. Kanske det beror på att tekniken och estetiken var så annorlunda på 50-talet, med Technicolor och CinemaScope.

Filmen bygger på en memoarbok av Colin Clark (Eddie Redmayne), en av Oliviers assistenter. Vi ser det hela med den 23-årige Clarks förtjusta ögon. Sanningshalten i hans bok har ifrågasatts, men som filmunderlag fungerar den perfekt.

Efter flera konfrontationer med den dominerande Olivier (Kenneth Branagh) blir Marilyn alltmera olycklig. Hennes nyblivne make författaren Arthur Miller reser hem till USA. Marilyn söker tröst hos Clark. Hon gör honom till sitt förförelseobjekt, sin nallebjörn. Deras interna dynamik för tankarna till Blue Velvet där Isabella Rossellini initierade Kyle MacLachlan i erotikens mysterier.

Adrian Hodges manus har ingen riktig intrig, men filmen är så intensiv och stämningsfull att man förlåter honom för det. I sin regi fokuserar Simon Curtis på människorelationerna, i synnerhet på triangeln Olivier – Marilyn – Clark.

Trots att Branagh inte har någon fysisk likhet med Olivier gör han en fin insats. Olivier är ett disciplinerat proffs med teatertraditionen i generna. Han beundrar Marilyns intuitiva talang: ”Då hon lyckas förhäxar hon helt.” Samtidigt avskyr han hennes nyckfulla fasoner: ”Som att lära en grävling att tala urdu!”

Bland birollerna syns Judi Dench som den brittiska scenens grande dame. Julia Ormond är lite väl blek som Oliviers fru Vivien Leigh. Emma Watson spelar Lucy som är smärtsamt medveten om sin pojkväns otrohet, samma roll som Laura Dern gjorde i Blue Velvet. ”Krossade Marilyn ditt hjärta?” frågar Lucy. ”Lite”, svarar Clark. ”Bra, det behövdes.”

My Week with Marilyn är en elegi över en ungdomsförälskelse, men främst är det Williams starkaste rollprestation hittills.

Zinaida Lindén

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.