Anna Godig lämnade efter sig tre färdigskrivna romaner då hon omkom i en olycka vid unga år. Tistlarnas kärlek som utkommit postumt är den första av hennes romaner som publiceras.

Sällan har jag varit så ställd efter att ha läst ut en bok som då jag avslutat svenska Anna Godigs Tistlarnas Kärlek. Att läsa Godigs roman är ungefär som att befinna sig på vandring i en spegelsal där perspektiven ständigt förskjuts och kastas om varandra. Godigs text är häpnadsväckande och gäckande. Den glider iväg och låter sig inte riktigt fångas. Den retas med läsaren och erbjuder flera tolkningsmöjligheter och lager av betydelse.

Godig lämnade efter sig tre färdigskrivna romaner då hon omkom i en olycka vid unga år. Tistlarnas kärlek som utkommit postumt är den första av Godigs romaner som publiceras. Ifall romanen enbart läses bokstavligt blir det en rätt märklig berättelse. Men om den kompletteras med en mer symbolisk tolkning finner man genast mycket att botanisera i.

Tistlarnas kärlek handlar om Betty som under största delen av romanen ligger på sjukhus Nepal. Efter något oklara omständigheter har hon förlamats. Hon är vid medvetande och uppfattar allt som sker omkring henne men kan dessvärre inte kommunicera. På sjukhuset tror man därför att hon befinner sig i koma. Småningom anländer Bettys far, sambon Daniel samt ett par bekanta för att ta farväl av henne, eller, för att diskutera när sjukhusets maskiner kan stängas av och hur mycket pengar det är möjligt att få för Bettys organ.

Det som händer Betty på sjukhuset varvas med tillbakablickar på hennes barndom i Sverige, samt berättelsen om hur hon träffade Daniel. Betty har haft en minst sagt annorlunda uppväxt med ett omaka föräldrapar. Medan den akademiskt orienterade modern tagit med henne på fantastiska poesiupptäcktsfärder och alltid uppmuntrat henne att vara annorlunda, har fadern velat härda Betty och göra henne stark. Betty, som lider av klaustrofobi, har med jämna mellanrum fått träna inför framtiden genom att tillbringa många timmar inlåst i en koffert i källaren. Tack vare moderns intresse för poesi förekommer det rikligt med inslag av dikter i romanen, till exempel då Betty tar kontakt med sin blivande sambo Daniel genom att recitera Sonja Åkessons ”Vara Vit Mans slav” då de råkar sitta bredvid varandra på ett flygplan.

Förmodligen har Betty nytta av sin barndoms koffertträning då hon ligger på sjukhuset, fångad i sin egen kropp utan att kunna röra sig. De anhörigas upprörande bekännelser haglar tätt då avsked ska tas. Här kommer romanens titel, som anspelar på Bettys mors ord om att vänner är som tistlar, till sin rätt. Medan Betty får höra om exempelvis Daniels otrohetsaffärer kan hon inte göra någonting, inte reagera. Hela tiden kämpar hon mot sin panik och anstränger sig till det yttersta för att bryta sig loss ur förlamningen.

Genom Bettys iakttagelser och reflektioner ställs vedertagna konventioner hastigt på ända och utgående från hur bokens litterära gestalter agerar är det möjligt att lägga märke till hur det som ofta anses vara normalt och förväntat kan te sig fullständigt absurt. Ifall man ska tala om konventionella könsroller är det här en bok som definitivt vänder upp och ner på dem och skakar om dem. De litterära gestalternas beteende växlar mellan förväntat och typiskt, och raka motsatsen. Detsamma gäller barn-vuxenkonstellationen. Som mobbat barn kommer Betty med mycket insiktsfulla repliker i kontrast till skolpsykologens naiva uppmaning att försöka vara mer normal och smälta in.

Samtidigt som Betty rent konkret är instäng och fångad under sjukhusvistelsen blir hela romanen på sätt och vis en berättelse om hur svårt det är att existera förutsättningslöst, om hur omgivningen applicerar roller och ställer krav på människor och om hur människor bemöts och behandlas olika. Den förutsättningslösa existensens möjligheter undersöks genom omkastade perspektiv, vilket resulterar i en skicklig uppbyggd och samtidigt fragil balansgång mellan tragiska och komiska inslag i romanen.

 

Anna von Bonsdorff

Anna Godig: Tistlarnas kärlek. Bakhåll, 2011.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.