Tack, Roy Wenman, för den intressanta kommentaren ”Borgares vånda 1918” (Ny Tid nr 5) apropå min kolumn om filmer och inbördeskriget (nr 3). Två tips: Dels visar YLE Teema Pirjo Honkasalos och Pekka Lehtos film Tulipää inkommande lördag 18.2 kl 21 – se Asko Sarkola som författaren Algot Untola/ Maiju Lassila, ett av offren för revolutionen på röda sidan. Filmen gjordes 1980 och har visats en gång förut i TV, 1983. Dels berättar affischer på stan om Claes Olssons senaste projekt, Taistelu Näsilinnasta 1918, baserad bland annat på Robert Alftans bok Skjut int eget folk! (1996), om den avgörande striden i Tammerfors. FST är medproducent för filmen som enligt hemsidan har premiär den 23 mars i Tammerfors.

Trygve Söderling

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.