En splittrad familj är som skärgård, noterar Matt King (George Clooney), berättaren i The Descendants. Matt bor på Hawaiiöarna. Hans stamtavla omfattar de lokala kungligheterna och de första europeiska bosättarna. Trots sin anspråkslösa stil är Matt rik: tillsammans med sina kusiner äger han ett pittoreskt område i Kauai.

Matts äldsta dotter (Shailene Woodley) går i skola på en annan ö. Själv har han ofta rest i affärer och fjärmat sig från sin fru och sina bägge döttrar. En dag råkar Matts fru ut för en båtolycka och faller i koma. Kort efter att läkarna berättat för Matt att han snart blir änkling får han veta att hans fru varit otrogen.

The Descendants förstärker Alexander Paynes (About Schmidt, Sideways) rykte som det psykologiska dramats mästare. Det tragiska blandas med det absurt komiska. När Matt reser till en annan ö för att göra upp med sin frus älskare tar han sina vresiga döttrar med sig. Berättelsen blir alltmera invecklad, allt fler plan och sidolinjer träder fram. Tack vare den fina skådespelarensamblen och den skickliga personregin känns till och med de mest osannolika detaljerna plötsligt trovärdiga.

Mitt i filmen finns en möjlig allusion på Pedro Almodóvars film Tala med henne. Får man bli arg på en person som ligger i koma? Får man gräla med någon som inte kan svara? Clooney uppvisar en djupt mänsklig kombination av sårbarhet, obeslutsamhet och en uppriktig strävan att gottgöra sina misstag.

Några moment kan upplevas som irriterande. I början poängterar den förmögne Matt att Hawaii inte är något paradis – samtidigt som kameran sveper över några hemlösa på stranden. Var Matts fru självdestruktiv därför att han inte ville köpa henne en egen båt och ett hus i Frankrike?

Matt och hans kusiner (bl.a. Beau Bridges) i t-shirt och loafers är i själva verket gräddan av den lokala societeten. Vi blir påminda om det genom ständiga hänvisningar till familjefotona i Matts villa, men filmens identitetstema är inte lika välartikulerat som familjetemat.

The Descendants är främst ett drama om hur några splittrade människor åter blir en familj. Några stunder av ömsesidig förståelse utvecklas till allt starkare sammanhållning. Ingen människa är en ö.

 

Zinaida Lindén

The Descendants. Regi: Alexander Payne. Manus: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash, efter en roman av Kaui Hart Hemmings. Foto: Phedon Papamichael. I huvudrollerna: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Beau Bridges. Drama. USA, 2011.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.