Världens första nummer av Arkadia Gazette är ute. Stiligt ombunden och rik på olika genrer.

Vem har inte redan som barn varit med om att göra en egen liten tidning? Hur många av Ny Tids läsare har inte närt drömmen om att få skapa en tidskrift som tar upp alla de där speciella frågorna som de andra negligerar? Ibland blir det verklighet av drömmen, som i fallet Arkadia Gazette.

Tidskriften Arkadia Gazette, vars första nummer (No. 1 Spring) utkom 8 februari har sitt ursprung i det energifält som kretsar i och kring den internationella bokhandeln Arkadia Bookshop i Helsingfors. Tidningens grundare Liisa och Ian Bourgeot har lyckats med konststycket att entusiasmera hela 53 skribenter, illustratörer, fotografer, grafiker och konstnärer att bidra till en tidskrift som tills nu inte fanns. Att få så många att bidra till en tidskrift som inte förr kommit ut är inte illa. På de 136 sidorna samsas bilder och texter i en nyfiken och varm anda – tidskriften innehåller texter på nio språk (finska, engelska, svensk, spanska, tyska, ryska, isländska, franska och italienska. Att man dessutom trängt in så olika genrer som kåserier, vetenskapliga texter, poesi, essäer, fiktion samt konst och design får säkert många medieutvecklare att spilla kaffet på läsplattan: men det funkar.

När man läser i den stiligt ombrutna Arkadia Gazette förstår man någonting om varför så många engagerade människor velat delta. Många av skribenterna har under åren hållit ett föredrag eller en konsert i bokhandeln, andra ska under våren ordna en workshop eller utställning. Just Ian Bourgeots förmåga att få folk att berätta vad de gör och brinner är avgörande. I en intervju i Ny Tid (4/2012) sade Ian Bourgeot så här om det faktum att det under knappt 4 år ordnats över fyra hundra evenemang i bokhandeln på Norra Hesperiagatan.

– Folk tror ofta att jag har nåt slags exklusivt extensivt kontaktnät där jag fixar programpunkter, men så är det inte alls. Jag tar bara personligen kontakt med folk som kommer förbi.

På samma sätt har antagligen många av texterna placerat sig inom Arkadia Gazettes gula pärmar. Flera av texterna hyllar bokhandeln och dess varma atmosfär. I en av tidskriftens inledande texter finns Eeva Ahtisaaris krönika ”Lauren Bacall at Arkadia Bookshop Window”. Mitt i gazetten finner jag sångaren Rebecca Clamps låt Arkadia. Clamp har liksom Ian Bourgeot flyttat till Finland från England.

 

In this city of muted shades

I have found safe haven

in Arkadia

Marcus Floman

Arkadia Gazette No 1. Spring, pris 19 euro. Tidningen kan köpas på Arkadia Bookshop på Norra Hesperiagatan 9 i Helsingfors samt Akademiska bokhandeln i Helsingfors och Åbo.
Lyssna på Rebecca Clamps vackra låt Arkadia inspelad under en konsert på Arkadia Bookshop: rebeccaclamp.bandcamp.com/track/arkadia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.