Höstmörkret hämtade återigen med sig familjemorden. Dessa tragedier, som ibland också kallas för utvidgade självmord, krävde året som gick livet av sammanlagt 13 personer i Vanda, Kouvola, Tyrnävä, Varkaus och Ikalis. Enligt statistiken är familjemorden fortfarande relativt ovanliga i Finland, men denna höst var de fler än medeltalet.

Christel Sundqvists nya roman Om något skulle hända ligger skrämmande rätt i tiden. En mörk aprilnatt då isen ännu ligger kvar över havet tar mamman Cecilia livet av styvpappan Jan, halvsyskonen Elsa och Erik och slutligen även av sig själv. Äldsta dottern Edith blir ensam kvar med en på förhand ifylld dödsannons med namnen på de fyra döda familjemedlemmarna.

Långt innan, vid Ediths födsel, viskade Cecilia till sin syster Siri: ”Jag vill att du tar hand om henne Siri om något skulle hända”. Efteråt, då det hemska hänt och resten av familjen är begravd, flyttar Edith in hos moster Siri. Där får hon sjunga och spela på sitt älskade piano medan Siri sitter tyst utanför och låter det förgånga komma med i bilden. Det vita tegelhuset med stora fönster, där Cecilia förintade sin familj, var också huset där barnen Cecilia, Siri och Thomas Berg växte upp.

Varför var Cecilia besatt av dödsannonser redan i barndomen, varför strävar Siri fortfarande efter fullkomlig renlighet i allt hon gör och varför lämnade storebror Thomas sina systrar? Och varför var pianot så viktigt i familjen Berg? Varför blev pappa kantorn så arg om barnen låste dörren till sina rum och varför smygrökte mamma socialkontrollören i sitt eget hem med spjälgardinerna nerdragna framför de stora fönstren?

Romanen är som en psykologisk spiral av starka och ibland väldigt obehagliga känslor. Den bygger vidare på lögnen så länge att läsaren inte ens i slutet av boken kan vara helt säker på vad som verkligen är sant. Flera gånger tror man sig ha avslöjat verkligheten, men mitt i allt skakas bilden om igen för att visas upp i ett annat ljus. Finns det alls någon absolut sanning eller är det vi uppfattar som verklighet bara flera olika sätt att se på sanningen?

Familjemord är ett aktuellt, men väldigt tabubelagt och svårbehandlat ämne. Sundqvist räds inte att uttrycka sig starkt och skriver ärligt och rakt utan omsvep. Det är spännande, berörande, tankeväckande och samtidigt väldigt skrämmande. Budskapet är att familjemord inte bara är ett uttryck för höstdepression och ekonomiskt sämre tider, utan ett resultat av de spår livet lämnar i oss. Man kan bli tvungen att gå väldigt långt tillbaka i tiden för att finna orsakerna till sina handlingar, men de finns där bara man orkar gräva efter dem.

Statistiken över utvidgade självmord säger inget om tragedin bakom dem. I höst har det inte känts som om Finland skakats av de sorgliga nyheterna, tvärtom har reaktionerna varit rätt lama. De flesta verkar ha avfärdat nyheterna med en axelryckning och en liten förundran över hur detta kunnat hända nu igen, i vårt så lugna samhälle med höga familjevåldssiffror.

 

Fanny Fröman

Christel Sundqvist: Om något skulle hända. Schildts, 2011.

Lämna en kommentar