Vem är det som dragit nytta av Greklands misär och hur har det gått till?

En av vårt lands kända ekonomidebattörer Vesa Puttonen, ger ett överraskande svar: han var själv en av dem som försökte det, även om det inte riktigt lyckades. Puttonen är professor i finansiering vid finska Hanken (en del av Aalto-universitetet) och en av dem som oftast uppträder som sakkunnig vid debatter om vår ekonomiska politik.

Han har i offentligheten berättat att han förra sommaren placerade ett par hundratusen euro i grekiska statsobligationer: ”Jag tar 26 procent, och de europeiska skattebetalarna betalar det”. Han litade på Angela Merkels och Nicolas Sarkozys försäkringar om att eurozonen skulle hålla Grekland under armarna.

Men så gick det inte och nu har de som satsat på grekiska obligationer tvingats gå med på att skuldbeloppen skrivs ned till hälften. Puttonen ville inte acceptera detta, men över 85 procent av fordringsägarna gjorde det, så han tvingades böja sig. Nu säger han att man tydligen inte kan lita på politikerna, fast man kan undra om det inte snarare var spekulanterna som förorsakade hela situationen.

Puttonen hamnar knappast på bar backe. Samtidigt som han satsade på de grekiska obligationerna satsade han lika mycket på att köpa guld och den kursen har stigit.

Nu uppger tidskriften Arvopaperi att Puttonen väntat sig en avkastning på upp till 250 procent på några månader. Tydligen har han kring årsskiftet köpt fler grekiska statspapper till reapris. För att få veta mera måste man tydligen köpa det numret för på nätet avslöjas bara att Puttonen i sitt arbetsrum har en flaska grekisk Metaxa-brandy, som han tänkt öppna den 20 mars, då en del av skulden skulle betalas. Så Puttonen förlorade 80 000 euro och flaskan är oöppnad.

Man skulle förstås hoppas att han nu kan lära sina studenter att spekulation inte alltid lönar sig…

 

Peter Lodenius

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.