En gång läste jag i en tidning att Julia Roberts hade låtit trycka texten ”Queen of the Universe” på sina visitkort.

Tarsem Singhs spektakulära Spegel, spegel är hennes film. Roberts är så magnifik att hon överglänser Helena Bonham Carter, Den Röda Drottningen i Tim Burtons Alice i Underlandet. ”Det här är min saga, inte Snövits!” påstår Roberts alias den onda styvmodern. Tyvärr infrias detta löfte bara delvis.

Kungen försvinner i ett tidigt skede. Drottningen låser in Snövit (Lily Collins) i ett torn och ägnar sig åt slöseri. Befolkningen utsätts för grymma skatter. När statskassan är tom dyker en förmögen prins (Armie Hammer) upp. Drottningen försöker charma honom, men han faller för Snövit. En vuxen åskådare börjar nästan ana anspelningar på Mike Nichols Mandomsprovet

Precis som hos bröderna Grimm hamnar Snövit i en skog. Där möter hon ett gäng kortvuxna rånare som gillar att gå på styltor. Det är dvärgarna som övergett gruvan. Deras hövding heter Napoleon (Jordan Prentice). Tillsammans med Snövit planerar de att störta drottningen.

Filmen bjuder på humor och ironi som passar både stor och liten. I en dråplig scen genomgår drottningen en skönhetsbehandling som innefattar fågelskit och larver. Ibland går drottningens magi fel: visst är hon ute efter prinsens kärlek, men vem vill ha hundlik tillgivenhet?

Filmmakarna leker gärna med ombytta roller. Armie Hammer från Clint Eastwoods drama J.Edgar är bra som en lite fånig äventyrssökande prins. Sagomotivet med kyssen får en ny innebörd. Drottningens spegel är en portal till en annan, mystisk dimension. Äpplet skippar filmmakarna helt och hållet.

Annars följer Spegel, spegel trenden med nytolkningar av gamla sagor (se bl.a. Rödluvan av Cathrine Hardwicke). Jämfört med den käcka Alice hos Tim Burton är Singhs Snövit ganska blek. Trots att Snövit undervisas i kampkonster av dvärgarna och lär sig att fäkta övertygar hon inte som banditkvinna.

Singh (The Cell, Immortals) började sin karriär som musikvideoregissör – och det märks. Alan Menkens musik är en av filmens förtjänster. Spegel, spegel är en snygg film med lagom mycket specialeffekter. Inga häftiga actionscener här, bortsett från den obligatoriska kampen mot en drake i finalen.

Zinaida Lindén

Spegel, spegel. Manus: Melissa Wallack, Jason Keller, efter en saga av bröderna Grimm. Regi: Tarsem Singh. Foto: Brendan Galvin. Musik: Alan Menken. I rollerna: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane, Jordan Prentice.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.