I jakten på goda texter har Ny Tid inlett ett samarbete med Folkets bildningsförbund i Åbo.

– Jag har lagt märke till att Folkets bildningsförbunds filosoficaféer har föreläsare och teman som ofta behandlar sådana frågeställningar som är intressanta för Ny Tid. Tyvärr har vi av olika anledningar, som att redaktionen befinner sig i Helsingfors och FBF i Åbo, haft svårt att regelbundet uppmärksamma filosoficaféerna, säger Ny Tids chefredaktör Fredrik Sonck.

Tanken är nu att FBF och Ny Tid samarbetar för att presentera föredragen som med jämna mellanrum hålls på Restaurang Skolan i Åbo i textform. Ibland kan föredragen publiceras som artiklar eller essäer signerade av föredragshållaren, andra gånger kan filosoficaféerna uppmärksammas genom intervjuer eller refererande artiklar.

– Samarbetet möter egentligen ett behov som redan funnits länge och utökats i takt med att filosoficaféet blivit allt mera populärt. Deltagarna har flera gånger påpekat för mig att även om de uppskattar caféet väldigt mycket, så är det synd att formatet är så pass förgängligt. Efter caféet finns egentligen inget annat konkret kvar än de egna minnena, säger Jonas Ahlskog, verksamhetsledare för Folkets Bildningsförbund.

– Vissa har också påpekat att de skulle vilja följa filosoficaféet även om de inte själva alltid kan delta.

FBF har tidigare funderat på lösningar som att skriva blogg-referat eller spela in föredragen och lägga upp dem på sin hemsida. Genom publicering i Ny Tid kan man nå fler människor på ett smidigt sätt.

– Kanske kan den här synligheten också göra att vi väcker diskussioner som kan fortsätta i textform. Filosoficaféet fyller, som ett öppet och demokratiskt diskussionsforum, en viktig funktion i medborgarsamhället, säger Ahlskog som själv rapporterar om Jonna Lappalainens föredrag om Kierkegaard och lidandets mening på sidan 5 i denna tidning.

– Sen är det klart att Ny Tids redaktion i slutändan bestämmer vad för sorts texter som ska publiceras på våra sidor, precis som FBF bestämmer vilka föredragshållare man bokar. Men jag tror att alla förutsättningar för ett lyckat samarbete finns. Ny Tid och FBF delar ett medborgerligt, socialt och kulturellt bildnings-ideal, säger Sonck.

Red

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.