Årets Antoniapris går till gruppen Blaue Fraus föreställning Wall to Wall. Priset delades ut på Hangö teaterträff förra veckoslutet. Juryn letade i år efter risktagande, nya synvinklar och sätt till att göra teaterkonst, men också efter en föreställning som berörde medlemmarna på ett personligt plan.

Juryn, som i år bestod av ljud- och ljusdesigners, samt en kostymör och scenograf, anser att Wall to Wall är en intim och personlig upplevelse.
”Skådespelarnas närvaro är dessutom stark och genomträngande, oberoende av om vi ser dem eller inte. Kontakten med publiken är självklar och respekterar åskådarnas integritet. Den behöver inte förstärkas med falsk interaktivitet. Audiovisuellt är Wall to Wall minimalistisk, men föreställningen har allt som behövs för att skapa en gemensam värld för skådespelarna och publiken. Den här världen är inte isolerad – gatan utanför och också andra utrymmen utnyttjas på ett effektivt sätt och det här binder föreställningen till den omgivande världen och söndrar en redan obefintlig fjärde vägg. Redan idén att använda en butik som scen känns fräsch och just den här butiken är som skapad för denna föreställning. Också dockorna i mänsklig storlek har en viktig roll som vittnen, skådespelarnas alter egon, samt som en viktig del av scenografin.”

Juryn berömmer Blaue Frau för att de lyckas vända upp och ner på teaterns förutbestämda syn på betraktaren och den betraktade, utan att tvinga sig på publiken. Föreställningen skapar enligt motiveringen en bubbla med skådespelare och publik. Wall to Wall är dramatiserad av Masi Tiitta och regisserad av Anna-Mari Karvonen. På scenen står Sonja Ahlfors och Joanna Wingren.

Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.