Ett litet paradis högt uppe

av Daniel Lindblom

På Kabelfabrikens tak växer ett litet paradis av kryddor och ätliga växter fram. Konstnären Angela Oker-Blom har i flera år velat ta itu med projektet, nu har hon tack vare ett stipendium äntligen fått skapa något hon kallar för ”Secret Garden.”

Det som nu ser ut som ett litet grönt paradis högt uppe på Kabelfabrikens tak började som ett ”hemligt projekt”.

– Ingen fick komma upp till taket och titta, skämtar Angela Oker-Blom då hon åtta våningar ovanför gatan ser ut över växterna som grönskar i trälådor och har förvandlat taket till något grönt och friskt. Bland växterna finns en potatisart från Peru som har 7 000 år gamla anor och heter Mayan Gold. Potatisen kommer från Aira Sevón på Gobbas gård i Mörksom.

Med en fantastisk utsikt över vattnet både till Drumsö och tillbaka mot staden har Oker-Blom arbetat med ett projekt som hon drömt om i flera år.

Projektet började med ett möte med representanter från Slow Food i Oker-Bloms ateljé på Kabelfabriken. Det diskuterades om möjliga projekt och då föreslog hon takträdgården.

Oker-Blom har följt med liknande projekt runt om i världen och menar att byggnaderna mår bättre av grönska på taket.

– Växterna tar upp regnvattnet och på vintern värmer de. Man kan förstås inte odla vad som helst här, det som vi odlar måste tåla vind.

Angela Oker-Blom på Kabelfabrikens tak. Foto: Daniel Lindblom

För tillfället är vädret fint och det blåser inte alltför mycket, men det har funnits kalla dagar med vind och regn. Konstnären och hennes medhjälpare har ändå hållit ut. En del av lådorna innehåller ännu mest bara mull, andra lådor är fulla av gröna växter som kommer att växa sig större och högre. Järnstaketet som omringar trädgården bär också på grönska. Vid midsommaren borde det gröna på taket, det lilla paradiset, vara klart, menar Angela Oker-Blom. Hon tillägger att hon verkligen hoppas att det skall bli en riktigt bra sommar.

– Det här behöver ju inte heller vara blodigt allvar, säger hon, det är roligt också.

Kabelfabrikens trädgårdsprojekt har fått positiva reaktioner. Utan stipendier från Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet och Stiftelsen Tre smeder skulle det inte ha blivit någon takodling.

– Sådant här gör man inte gratis.

Nu är den hemliga trädgården inte längre hemlig. Under sommaren kommer Slow Food att ordna picknickar uppe på taket.

– Folk är välkomna hit! Kanske inte små barn och husdjur. Småbarn kan komma om föräldrarna håller dem i handen.

Takträdgårdar har redan i flera år varit ett bekant fenomen, speciellt i storstäder, men i Helsingfors finns det fortfarande få av dem.

Men snart kommer det att vara möjligt för vem som helst att plantera en öppen takträdgård på Glaspalatsets tak, tack vare Kattoparatiisi-yhdistys.

Det hela började från en idé som Oker-Blom tänkt på och försökt få igång i sex år. Nu har idén blivit till ett riktigt projekt. Trädgårdsprojektet har tagit massor av tid, men det tycks inte störa henne:

– Plötsligt verkar alla vara intresserade av det här.

Nu har grönskan börjat och den lilla trädgården kommer säkerligen att fortsätta blomma.

text&foto Daniel Lindblom 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.