Polispådraget känns ganska stort. Jag står bland cirka 500 demonstranter, vi är utrustade med vuvuzelor, banderoller och visselpipor. 50 meter bort syns ett podium och cirka 70 personer. Den engelska flaggan vajar från en stång.  Bredvid podiet står en man som håller upp den norska flaggan. Mellan oss och gruppen kring podiet står en rad av poliser i kravallutrustning, bilar, polishundar och -hästar.

Jag är på plats för att protestera mot det budskap som gruppen kring podiet är på plats för att framföra. De har kommit till Stockholm för Counterjihadrörelsens internationella konferens. På plats finns representanter för bland annat English Defence League, Swedish Defence League, Norwegian Defence League och Finnish Defence League. Jag är också på plats för en konferens. I morgon ordnas seminariet Mellan populism och fascism – extremhögerns nya strategier.

Breiviks terrordåd och politiska manifest innebar oönskad publi-citet för counterjihadrörelsen. Sedan mitten av 2000-talets har rörelsen,  bestående av ett löst nätverk av europeiska och amerikanska antimuslimska bloggar, utvecklats och vuxit. EDL är den första större gaturörelsen med samma agenda, och har under det senaste året satsat på att skapa och stärka systeroganisationer i andra länder. Ett minst lika vikigt mål är att synas och höras i media. Rörelsens rykte är i behov av en ansiktslyftning.

Men är Sverige färdigt för EDL? På plats på manifestationen finns några tiotal svenska counterjihadister. Sverige, en av de främsta exportörerna av vit makt-musik, har en relativt stark tradition av nynazistisk extremhöger. De har inte dykt upp på islamofobernas manifestation, där en av flaggorna som vajar är Israels. Counterjihadisterna skanderar sitt motstånd mot nazister och sitt försvar för sexuella minoriteter. Mimosa DeDannan från Finland talar om sig själv som kvinna och mamma, och om hur den nordiska jämställdheten hotas av islam och sharialagstiftning.

Den islamofoba extremhögern har inga hakkors och talar inte om ras. Man ser inget heilande och inga rakade skallar. Istället talar de om hbt-rättigheter, jämställdhet, mänskliga rättigheter och tolerans. Rasen och folket har ersatts av den västerländska kulturen. Den enhet som ska försvaras från ett yttre hot är den liberala västerländska demokratin, inklusive de kristliga värderingar den bygger på. Hotet utgörs av islam, som presenteras som en förtryckande, aggressiv och framför allt främmande kultur, en motsats till det civiliserade väst.

Jag står och blåser i min vuvuzela för att skapa oljud. Samtidigt håller jag ett öga på min omgivning. Fastän det är viktigt att förstå de olika strömningarna inom extremhögern är motsättningen inte nödvändigtvis så stark som man kunde tro. Under counterjihadrörelsens demonstration i Århus i mars fanns kända nynazister med bland organisatörerna från Danish Defence League. I mitten av 2000-talet innehöll Jussi Halla-Ahos texter frekventa referenser till vetenskaplig rasism.

Efter demonstrationen är många motdemonstranter nöjda. Counterjihadisternas manifestation blev liten och isolerad. Genom att analysera och protestera mot islamofobernas budskap kan man visa att deras ”agenda för demokrati” i själva verket är det motsatta, och att epitetet extremhöger är berättigat. Ändå kan jag inte låta bli att vara irriterad över den mängd journalister som är på plats för att sprida deras budskap, och som samtidigt reducerade motdemonstrationen till bilder av unga människor som blir hårdhänt bortburna av polisen.

Li Andersson

1 kommentar

Ernst Mecke 14 augusti, 2012 - 12:32

A first reading of Li Andersson’s text left me with somewhat mixed feelings. After all, I do think that our Western values are in fact worth defending – not because they happen to be ours and Western, but because I think that the possibility to agree what the facts are is the very basis of civilization and that this basis is threatened by all types of preachers (certainly also Christian ones). But if the counterjihadists’ message has been analyzed and found to be extremhöger, then it is certainly a good thing to protest against it.
Another question is whether a vuvuzela is a fitting method to convince onlookers of the stupidity/dangerousness of the counterjihadists. The weakest point in their message seems, to me, to be the glaringly obvious misrelation between their warnings and the actual extent of the ”danger” which they are warning of. Could a banderol saying, about, ”Perhaps read the koran and stop panicking!” be more useful?
As to unfriendly things which one could say about journalists, I feel like reminding of this:
The one event which gave a terrific boost to the counterjihadists (perhaps even created most of them) were the events of 11 September 2001. Our mainstream journalists have, with (in Finland) a single exception, been too cowardly or too stupid to challenge the official version of that day’s events, although we do know meanwhile that (a) the official version is incompatible with the laws of physics, (b) in Manhattan there were members of the Mossad standing with cameras at the ready to document the event (i.e. they knew beforehand), whereas it is (c) US authorities who are refusing to open any new, serious investigation of the events. – I have been keeping a longish lecture about ”Conspiracy theories” which was well received, I can give it any time again, and I think it would be good if the basics of these matters could be spread a bit wider and further among the Left (not only for discussions with counterjihadists but also with all those others, e.g. from Kokoomus, who also try to spread anti-islamism).

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.