Jag läste en recension av Nina Björks nya bok Lyckliga i alla sina dagar i en av våra dagstidningar. Det var uppenbart att recensenten kände sig provocerad av bokens innehåll, tonen i recensionen var raljant och en smula fördömande. Jag skulle tro att det var samma sak som skapade den borgerligt sinnade recensentens irritation över boken som gjorde att jag tyckte att den var så intressant och givande. Nina Björk har skrivit en väl underbyggd, egensinnig och svidande kritik av kapitalismen, eller närmare bestämt av hur kapitalismens logik påverkar och utarmar mänskliga relationer.

Boken rör sig ganska fritt över flera områden. Hänvisningarna till vetenskap och andra författare är många. Inte minst visar det sig att Nina Björk är en initierad läsare av Karl Marx. Samtidigt tar hon utgångspunkt i populärkultur, samhällsdebatt och egna erfarenheter som förälder. Hon är skarp när hon visar att den kapitalistiska samhällsmodell, som bygger på ständigt ökande konsumtion för dem som har pengar, inte bara är ekologiskt ohållbar utan också skapar sociala klyftor och att den helt enkelt är ganska tom på verkligt meningsfullt mänskligt innehåll. Istället är konsumtionssamhället beroende av att exploatera våra drömmar och behov av sådant som inte så enkelt låter sig mätas i pengar. På så vis äter sig kommersialismens och kapitalismens logik in i våra liv och påverkar vår syn på varandra och på vad som är viktigt i livet. Grunden är individens lycka och framgång som ska mätas i konsumtion, inte kollektivets och det gemensammas framsteg. Vi lär oss anpassa även våra känslor till konsumtion och kapitalismen fostrar oss i att bli duktiga kunder eller försäljare. Vi blir själva varor när vi ska sälja vår arbetskraft.

Nina Björk är en stark feminist och kritiker av kapitalismen. Jag läste hennes bok med stor behållning. Inte för att jag är enig om exakt allt, men även när jag inte är det så är det intressant och utmanande. I sina huvudteser är hon dock något mycket viktigt på spåret. Hon är en skarp och allvarlig kritiker av kapitalismens tomhet och förmåga att invadera våra liv och vårt sätt att tänka och känna. Kanske är den provocerade borgerliga recensenten bara ännu ett bevis på det.

Jonas Sjöstedt

Nina Björk: Lyckliga i alla sina dagar. Om pengars och människors värde. Wahlström och Widstrand 2012.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.