Jonas Sjöstedt ombord på SV Estelle. Foto Jose Gutierrez.

Svenska Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt rapporterar från S/V Estelle. 

Under några dagar fick jag följa med på Ship to Gazas skepp Estelle. Båten har utgått från Åbo, där den också är registrerad, och ska förhoppningsvis nå Gaza City i oktober. På vägen stannar den i många hamnar för solidaritetsmöten och insamlingar. I lastrummet finns bland annat rullstolar, cement och barnböcker. Målet är att bryta Israels blockad av Gaza som drabbar befolkningen så hårt. Själv kunde jag följa med mellan Barcelona och Ajaccio på Korsika.

Båten lämnade Barcelona på kvällen den 19 september efter flera dagar fulla av möten. På en stödkonsert dök Manu Chao upp och spelade. Vid solnedgången hissades seglen på Estelle när vi hade kommit ut ur hamnen och satte kurs mot Korsika.

På båten har vi varit indelade i arbetslag som går två vakter om fyra timmar per dygn. I varje lag finns några med som är erfaret sjöfolk. Flera har varit många år ombord på olika båtar, inte minst i den svenska handelsflottan. Den lugne kaptenen är finsk och heter Mika Jämiä. Vi andra får göra det vi kan med att ta hand om segel som ska hissas eller firas, städa eller hålla koll på kursen och radarn i hytten. Det är god stämning ombord.

Resan har också gett tid att tala med dem som är på Estelle. Det är en fin kontrast till den tidspress som ofta dominerar i vardagen hemma. Det är lite imponerande att tala med dem som lägger månader av obetalt arbete för att Ship to Gaza ska bli av. En lågmäld men fast övertygelse om att det här är rätt och riktigt är drivkraften. De vill bryta blockaden mot Gaza och visa palestinierna och omvärlden att Gazaborna inte är glömda, samt hjälpa till med praktisk handling. Metoderna är fredliga och bygger på ickevåld. Målet är att ockupationen och blockaden ska upphävas för att fred och samexistens mellan israeler och palestinier ska bli möjlig.

Besättningen kan berätta om allt stöd de har fått på vägen. Allt från stora folkmöten till baskiska fiskare som möter dem för att ge dem färsk tonfisk eller äldre damer i Barcelona som kommer med ett par paket kaffe till besättningen. Själv saknar jag båten och besättningen när jag har lämnat den. Ship to Gaza är folklig solidaritet i praktiken. Det har varit ett nöje att få vara med en liten bit på vägen.

Jonas Sjöstedt
Partiordförande Vänsterpartiet Sverige

Lämna en kommentar