Ted Forsström leker med ord – nu också i bokform.

Har du någonsin varit i en situation där du inte kommer på vilket ord du borde använda? Eller när du tycker att ett annat ord skulle passa bättre? Eller tycker du kanske att de ord som andra människor använder är tråkiga? Då är boken Teds nya ord (2012) någonting för dig! Boken innehåller ord som Ted Forsström hittat på genom att slå ihop två redan existerande ord.

Ted Forsström blev först känd för humorprogrammet Radio Pleppo som han gjorde i samarbete med Kaj Korkea-aho. Karriären har fortsatt på teve och på teaterscenen och nuförtiden hörs Ted Forsström varje dag i Radio X3M:s Succémorgon. Det är i Succémorgon som Ted Forsström först presenterat de nyord som återfinns i Teds nya ord.

Forsström har förutom Teds nya ord medverkat i två andra böcker. Pleppoboken (2011) har han skrivit tillsammans med Korkea-aho och i antologin Tråkboken deltar han med en text.

I Teds nya ord finns det många roliga ordkombinationer, som till exempel: ”Filosofis = Filosofi + fis. En fjärt som väcker frågor. Alla i klassrummet sneglade på varandra. Vem var den skyldige? Vad hade människan ätit? Var det ens en människa? Filosofisen stal all uppmärksamhet.”

Eller: ”Brucespringstil = Bruce Springsteen + springstil. En springstil som kännetecknas av att man tror att man är born to run och sålunda beter sig som en boss och tar upp all plats på vägen. DJ Bobos vanliga löprunda tog nästan en timme längre eftersom han hamnade bakom en idiot med brucespringstil.”

Eller varför inte: ”Posteoporos = Posten + osteoporos. Upplevelsen av att en kö går så långsamt att man faktiskt kan känna hur man åldras. Dracula skulle bara ha en helt vanlig jävla donits och kaffe men eftersom ett helt fotbollslag tydligen fått samma idé drabbades han av akut posteoporos.”

Personligen tycker jag att Teds nya ord är en rolig bok som jag rekommenderar åt personer som gillar crazy humor eller annars bara blivit nyfikna på den här boken. Den har ändå ett lite mera vuxet språk och mindre barn kanske inte förstår vissa ord. Men när barnen blivit äldre kanske de hittar en liten fyrkantig julklapp under granen…

 

Jolanda Riissanen
Prao

Ted Forsström: Teds nya ord. Schildts & Söderströms, 2012.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.