Moonrise Kingdom återskapar barndomens magi, skriver Zinaida Lindén.

Wes Andersons udda men charmiga filmer kretsar ofta kring dysfunktionella familjer – som The Royal Tenenbaums. Resor är ett annat favorittema. I The Darjeeling Limited lät han tre bröder resa genom Indien på spaning efter en förlorad gemenskap.

Moonrise Kingdom kombinerar dessa två motiv. Här har vi ett dysfunktionellt äkta par (Frances McDormand och Bill Murray) som har begåvats med fyra barn. Av en slump möter deras tolvåriga dotter Suzy (Kara Hayward) pojken Sam (Jared Gilman) som hon börjar brevväxla med. Till sist söker ungdomarna Det Stora Äventyret tillsammans. De rymmer hemifrån.

Den föräldralöse Sam har egentligen inget hem att rymma ifrån. Inte ens hans fosterföräldrar vill veta av honom. Då Sam försvinner från ett scoutläger säger de att det är lika bra.

Annat är det med Bruce Willis ensamme polis. Han har hjärtat på det rätta stället, precis som den något excentriske scoutledaren Randy (Edward Norton). ”It takes a village to raise a child” är inga tomma ord för dem. Så mycket mera som den värld Anderson skildrar är en sorts by.

Det är år 1965, oskuldens tid. Det känns som om de rörande, lillgamla Sam och Suzy är de första människorna på jorden som upptäckt kärleken. De vuxna kan varken handskas med sina känslor eller uttrycka dem.  Ändå är de mycket mänskliga, med undantag av Tilda Swintons stela och skrämmande socialarbetare.

Handlingen utspelar sig på två små öar som före 1965 bara hade färjförbindelse. Ett litet paradis, färggrant och nostalgiskt konstruerat. Färgskalan domineras av grönt och ljusbrunt (scoutuniformernas färg). Storyn bjuder på en massa oväntade vändningar, sjövild humor och en hel del action. Regissören vill att vi ska se filmen genom ett prisma av våra kunskaper om världen efter 1965. Vem vet, kanske den snusförnuftige Sam skickas till Vietnam i framtiden.

Jag kan inte låta bli att tänka att de amerikanska tittarna säkert får mera ut av de kulturella referenserna än jag. Samtidigt är filmen universell.  Tillsammans med sina duktiga skådespelare lyckas Anderson med konststycket att återskapa barndomens magiska stämning. Det fina soundtracket gör halva jobbet.

 

Zinaida Lindén

 

Moonrise Kingdom. Dramakomedi. USA. 94 min. Regi: Wes Anderson. Manus: Anderson och Roman Coppola. Foto: Robert D. Yeoman. Musik: Alexandre Desplat, Benjamin Britten, Hank Williams, Françoise Hardy. I rollerna: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand, Bill Murray, Tilda Swinton.

Lämna en kommentar