Matti Onnismaa spelar EK:s Lasse Laatunen i dokumentärpjäsen Eduskunta II. Foto: Mitro Härkönen

Ryhmäteatteri överraskades av hyllningsbrev från en av personerna som utpekas som en av de stora bovarna i deras pjäs.

I Ryhmäteatteris dokumentärteaterpjäs Eduskunta II, som spelats för fulla salar under hösten, utpekas de finländska arbetsmarknadspamparna som de goda bröder som har den verkliga makten i Finland. Ett centralt problem är att samma pampar från näringslivet (EK), facken och pensionsbolagen sitter i kors i de olika bolagens styrelser och arbetsgrupper (även i statliga verk som Fpa) – intressekonflikterna är uppenbara. Pjäsen, som förutom bakgrundsintervjuer baserar sig på ministeriers och riksdagens protokoll, har ett tydligt kärnbudskap: korporationerna äger makten och politikerna lyder i hopp om att en dag få ett tryggt lönejobb inom en intresseorganisation eller ett statligt verk. Sådan är landets sed.

En av pjäsens verkliga bad guys är Lasse Laatunen, direktör för juridiska ärenden på EK. Han framställs som en man som likt spindeln i den finska politikens mitt sedan 1980-talet drivit näringslivets intressen inom den ekonomiska sfären, socialpolitiken och pensionssektorn. Ryhmäteatteris arbetsgrupp har intervjuat tjänstemän och lobbare och skissar fram en bild av en kostymklädd bulldog som får igenom sin vilja med traditionella lobbarknep och direkt utpressning. Därför var det intressant att mitt under föreställningen få höra följande replik av skådespelaren Jari Hanska:

– Vi fick nyligen ett brev av Lasse Laatunen. Där skrev han så här: Jag tog pjäsen med i skolningsprogrammet för mina underordnade. De kommer för att se pjäsen med en EK-pins på rockslaget.

Så fortsätter Jari Hanskas rollkaraktär:

– Det här är en föreläsning åt er, alla ni Lasse Laatunens lärjungar som sitter där i publiken. Och åt alla andra framtidens goda bröder.

Psykologisk vurpa

Ny Tid har tagit del av Lasse Laatunens e-mail till Ryhmäteatteri och där berättar han att han fann pjäsen välgjord med undantag för vissa överdrifter. Han höjer också skådespelarna och teaterns servicenivå till skyarna. Som pricken på i:et säger näringslivslobbaren att ”det skulle vara riktigt kul att supa med er i bästa broder-anda”.

Skådespelaren Jari Hanska säger själv till Ny Tid att han tolkar det som att Laatunen verkligen gillade pjäsen.

– Jag har funderat på vilken psykologisk vurpa som finns bakom hans reaktion. Bland den stora allmänheten är Laatunen rätt så okänd och nu presenterar vi, baserat på information vi fått av flera olika källor, en bild av honom som inte är – ja, särdeles smickrande. Men – och det skiner igenom i Laatunens brev – nu är han ju helt klart smickrad över att ha lyfts upp till en så central position. Vi säger ju att han har dragit i den finska socialpolitikens trådar väldigt länge – vi pekar på vilken makt han har.

Studera strukturer

Pjäsens indignation över att arbetsmarknadspamparnas bäste broder-nätverk dominerar politiken har sannolikt väldigt liten inverkan på dem som utpekas, funderar Hanska.

– De som är del av nätverken upplever inte att de gör något fel – de har knappast någon moralisk ångest över att se pjäsen. De kanske tycker: det här är alldeles roligt, men vad är problemet?

Hur är det då för en medlem i arbetsgruppen bakom pjäsen – blir man inte deprimerad över den bild som tecknas fram i pjäsen: fullt av korruption och beslut om de gemensamma pensionspengarna som fattas utanför demokratisk kontroll?

– Nå, egentligen känns det bra att lära sig hur de här strukturerna fungerar. Och bakom de här strukturerna finns mänskor som fattar beslut. När man avslöjat hur strukturerna ser ut finns det en möjlighet att påverka. Så länge vi hålls utanför beslutsfattandet så vet vi inte varför allt går åt helsike. Så man blir nog mer deprimerad om man inte vet orsaken till problemen.

 

Marcus Floman

Eduskunta II visas ännu på Esbo Stadsteater, fredag 14.12 och lördag 15.12. År 2014 planerar Susanna Kuparinens arbetsgrupp att sätta upp Eduskunta III.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.