Demonstrationen till förmån för Pjotr Silajev lockade ungefär 60 deltagare den 21 november. Foto: Marcus Floman

Den ryska författaren och aktivisten Pjotr Silajev som beviljats asyl i Finland och som Ny Tid skrivit om under hösten, väntar fortfarande på att den spanska rättegången mot honom skall inledas.

Silajev, som är mantalsskriven i Tammerfors, greps av spansk polis under en semesterresa efter att Ryssland utfärdat en arresteringsorder mot honom via Interpol. Han har beviljats asyl på grund av sin politiska aktivitet bland annat i en skogstvist och hotas av förföljelse i Ryssland.

– Jag har väntat hela hösten här i Spanien på att rättegången ska börja. Det som oroar mig är att åklagaren ännu utgår från att jag ska överlämnas till Ryssland, säger Pjotr Silajev till Ny Tid.

På utrikesministeriet säger man att informationen om att Silajev beviljats asyl i Finland har nått den spanska domstol, Audiencia Nacional, som behandlar Silajevs fall.

– Finska ambassaden i Madrid följer med fallet och jag kan berätta att vi har gett konsulathjälp åt Pjotr Silajev. Vi är också i kontakt med Pjotr Silajevs advokat, säger Teemu Turunen på utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden.

Turunen påminner om att Spanien har förbundit sig att inte utlämna personer till tredje land om de beviljats asyl i ett annat EU-land.

– Enligt den information vi har finns det ingen särskild anledning att misstänka att Spanien inte skulle följa avtalet, det vill säga att han skulle bli utlämnad, säger Turunen.

Den 21 november ordnades i Helsingfors en demonstration som krävde att Silajev släpps på fri fot. Enligt Antti Rautiainen, en av demonstrationens arrangörer, har man från ryskt håll försökt förse den spanska domstolen med ny information om Silajevs agerande i en demonstration mot avverkningen av Chimkiskogen år 2010. Ryska myndigheter strävar sannolikt efter att åtala Silajev med hjälp av lagstiftningen om ”huliganism”.

– De försöker fabricera bevis, som att det skulle ha förekommit molotovcocktails under protesterna mot avverkningen. Alla som sett bilder från demonstrationen vet att detta inte stämmer, sade Rautiainen till de knappt 60 demonstranterna.

 

Marcus Floman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.