Extrema härskartekniker

av Fredrik Sonck

Det är lätt att förfasa sig över de samtal som förs på nätet – över hets, kränkningar och förlöjliganden, över hur möjligheten att vara anonym missbrukas och de goda samtalen förtvinar. Vi journalister gör det ofta. Men ibland kunde vi se oss själva i spegeln och fundera på vilket ansvar vi har för debattklimatet och offentligheten.

För vi gör också bort oss, utan tvekan. Ett aktuellt exempel är radio Extrem som i anslutning till en debatt om Krista Siegfrids eurovisionslåt försökt slå finländskt rekord i användning av härskartekniker. Debatten är sprungen ur bloggaren Linnea P:s kritiska blogginlägg där eurovisionslåten kritiseras för att ha ett antifeministiskt budskap. Denna ledare tar inte ställning till blogginlägget i sig utan till hur Extrem bemöter det.

Det första övertrampet är det grövsta. I direktsänd radio tar redaktörerna upp debatten. Den enda direkta hänvisningen går till det specifika blogginlägget ”ding dong?”. Redaktörerna frågar sig om man inte har något bättre att göra än att skriva långa blogginlägg och avslutar med följande formulering: ”att nästa gång ni byter tampong, så se till att ni inte lagar en kaktus in dit den ska, för det verkar som om vissa människor skulle ha gjort det.” Sexistiskt? Absolut. Kränkande? Defintitvt. Personligt påhopp eller ärekränkning? Explicit pekas bloggaren inte ut, men det är å andra sidan uppenbart att det är en person framom alla andra som åsyftas: Linnea som startade debatten och vars blogginlägg uttryckligen nämnts.

Härskarteknik nummer ett (förlöjligande) – 1 poäng.

Härskarteknik nummer två (hot om våld) – 0,5 poäng. Uttalandet är inte direkt hotfullt men anknyter mycket tydligt till den våldsdiskurs där kvinnor får höra vad som bör eller inte bör stoppas upp i deras underliv. Uppdrag granskning visade påpassligt nog härom veckan hur utbrett fenomenet är.

I det här skedet borde Extrem be om ursäkt. Men vad gör dom? På Linneas blogg kommenterar Extrems ledning debatten och bedömer att det inte är frågan om ett personligt påhopp. Man ”ber om ursäkt” med en tydlig antydning om att det är Linnea som känner sig sårad och att den upplevelsen är subjektiv. Uttalandet i sig tar man inte avstånd från.

Härskarteknik nummer tre (påförande av skuld och skam) – 1 poäng.

I början av februari fortsätter de finländska uttagningarna och som en kommentar till debatten producerar Extrem något senare en parodisk version av Siegfrieds låt, men med en arketypiskt tråkig och humorbefriad feminist. I sig kunde det kanske ha varit en rolig kommentar, men man missbedömer kontexten å det grövsta. Den som ger sig in i en debatt ska tåla smällar, visst, men maktförhållandet är i det här skedet väldigt skevt.

Härskarteknik nummer fyra (objektifiering) – 1 poäng.

Något senare kommer frågan upp på (det semioffentliga) Facebookforumet Finlandssvenska journalister. Några är kritiska och en Extremföreträdare går in i debatten. Men när undertecknad efterlyser kaktusklippet blir det tyst.

Härskarteknik nummer fem (undanhållande av information) – 1 poäng.

Härskarteknik nummer sex (osynliggörande) – 1 poäng.

Jag hoppas att poängräknandet inte uppfattas som alltför raljant. Men Extrems agerande är inte ägnat att öka förtroendet för medierna och i någon mån drabbas alla vi som arbetar med journalistik då en aktör inte förmår korrigera sina misstag. Jag föreslår att radio Extrem gör följande.

1) Offentligt ber bloggaren om ursäkt för det personliga påhoppet.

2) Offentligt ber lyssnarna om ursäkt för sexismen.

3) Anlitar en jämställdhetskonsult för vidare intern diskussion

4) I fortsättningen problematiserar sin egen maktposition i debatter. Även om den personliga kopplingen mellan Siegfrids och en av kanalens redaktörer inte påverkat bevakningen måste man inse behovet av att vara återhållsam och självkritisk på grund av dess existens.

Fredrik Sonck


6 kommentarer

Lina 12 februari, 2013 - 18:40

Så bra skrivet!

Reply
Stäni Steinbock 12 februari, 2013 - 20:17

Tack, Fredrik för ett bra inlägg!
Jag följer inte med några musiktävlingar eller nån debatt om X3m vars mest extrema uttryck, det lilla jag har hört på radio förrän jag hastigt har bytt kanal, verkar vara att babbla i munnen på varandra och vara enerverande.

Kommer man nu med dylika påhopp så ska man också ansvara för dem.

Jag betraktar X3ms representanters beteende i denhär saken som oacceptabla. Skulle gärna se att de personer som skriver/säger dylikt skulle avstängas från massmedia.

Reply
admin 13 februari, 2013 - 09:51

Veckans ledare fick ovanligt stor spridning, och har debatterats rätt flitigt på sociala medier etc. Med anledning av diskussionen gör vi följande noteringar

1) Radio Extrem/Svenska Yle har publicerat följande kommentar: http://yle.fi/extrem/artikel/noje/46842-Radio-X3M-beklagar-krankande-uttalande

2) En läsare har påpekat att låtparodin Märren fri formellt inte producerats av Extrem, även om klippet publicerats på Extrems webbsida. Idag jobbar Yle ofta mångmediaIt och över redaktions- och kanalgränser vilket kan vara lite förvirrande för publiken, men rätt ska vara rätt. I sak ändrar detta ändå inte just på kritiken.

3) Slutligen ber jag om ursäkt för att det smugit sig in ett extra ”e” i Krista Siegfrids namn. Detta är korrigerat i artikeln på webben, men kommer tyvärr att finnas kvar i den tryckta tidning som når våra prenumeranter.

Fredrik Sonck
Chefredaktör Ny Tid

Reply
Förklaring sexism pga tidspress – ej okej « Projekt Ines 19 februari, 2013 - 22:04

[…] Stiftelsen ville lyfta ett blogginlägg. I stället för att göra något vettigt av det engagemang som stod bakom inlägget och analysen av Marry me  (åh, det finns så många andra vettiga sätt de kunde gjort detta på) valde man härkartekniker en masse. Fredrik Sonck har sammanfattat det mer än väl.  […]

Reply
Härskarteknik - missuppfattat och ofta meningslöst | Svensson 10 juni, 2013 - 14:36

[…] Mer: Ny Tid, Ehntorp, NM, Isberg, Magnus tankar, Davids tankar, Läs även andra bloggares åsikter om […]

Reply
suveräna saker idag | häxbrygd 6 april, 2015 - 15:07

[…] Soncks genomgång av Extrema härskartekniker. Hade själv igår börjat fila på ett litet inlägg om hur media har bemött detta ämne, och […]

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.