Filosoficaféer kör igång igen

av Fredrik Sonck

Efter ett uppehåll på ett drygt halvår ordnar Folkets Bildningsförbund (FBF) filosoficaféer igen. Det var våren 2012 som FBF drabbades av ett hårt bakslag då undervisningsministeriet skar ner föreningens anslag med 54 procent. Trots att undervisningsministeriets nominella besparing var liten – cirka 7 000 euro – slog den hårt mot FBF:s småskaliga och ideella verksamhet. Som en konsekvens tvingades föreningen inhibera de filosoficaféer som planerats för hösten 2012. Avsikten med filosoficaféerna har varit att skapa ett öppet och kritiskt medborgarforum och en demokratisk diskussion om samhälleligt och mänskligt viktiga frågor. Genom året har de dessutom blivit rätt populära.

– En direkt orsak till att vi kan ordna filosoficaféer under våren är att Konstsamfundet beviljat bidrag, säger FBF:s verksamhetsledare Jonas Ahlskog.

Han berättar att också andra finlandssvenska fonder preliminärt varit tillmötesgående, men att det ännu inte tagits beslut om andra bidrag. Hur det går med undervisningsministeriets understöd för detta verksamhetsår är också oklart. För att bättra på ekonomin har det föreslagits att FBF skall börja ta inträde till filosoficaféerna, men den tanken ställer sig Ahlskog skeptisk till.

– Jag tror inte att bildningsverksamhet skall ha ett kundförhållande till besökarna. Vi finns till för att uppmuntra demokratiska och öppna samtal, men också för att uppmärksamma frågor som glömts bort och därför kan inte utgångspunkten vara att ämnesvalet borde dra publik.

Det första filosoficaféet för våren 2013 hölls redan den 27 januari då filosofen och bildkonstnären Göran Torrkulla talade på temat ansvarsfullt handlande och förhållandet mellan rättigheter och skyldigheter.

Övriga föredragshållare under våren är Eva Nilsson, sakkunnig vid Kepa, Martin Gustafsson, professor i filosofi vid Åbo Akademi, Li Andersson, ordförande för Vänsterungas och Roland Paulsen, sociolog.

Näst i tur är Eva Nilsson som söndagen den 10 februari talar på temat Varför lyckas vi inte råda bot på global fattigdom?

Filosoficaféet ordnas fortsättningsvis vid restaurang Skolan på Eriksgatan 18 i Åbo, med start klockan 17.00.

Fredrik Sonck 


Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.