Iiro Salmi och Johanna Ringbom bildar ett radarpar i Kl. 01.00. Foto: Pette Rissanen

Klockan är ett och krogen stänger. Men för servitrisen Irma, Johanna Ringbom, och musikern Iiro, Iiro Salmi, är natten ännu ung. Då resten av personalen åkt hem drar deras egen show igång. Här har vi upplägget för teater Josefinas föreställning Kl. 01.00, en musikalisk och humoristisk, men också allvarsam och stämningsfull krogshow.

Det blir en salig blandning av låtar på finska, svenska, engelska och franska. Ringbom har en mörk sångröst som passar bra för blues och jazz. Sången och komiken syns kanske tydligast i de svenskspråkiga sångerna där Ringboms minspel och mimik förstärker budskapet. Hon har en förmåga att göra låtarna till berättelser och då gör det inget om sången i sig inte alltid är perfekt. Men Kl. 01.00 har också ett djup och många av monologerna får publiken att tänka till.

Det tar ändå ett tag innan Ringbom kommer igång och första akten känns lite trög. En del sånger känns mest som sånguppträdanden och inte så mycket som show. Det beror på att Ringbom står ganska stilla. Ett undantag är koreografin till låten Cool från musikalen West Side Story och den här typen av dans hade jag gärna sett mer av. Andra akten är däremot full av energi och tajmningen sitter – det är tydligt hur viktig skådespelarens energi är för att föreställningen ska bli lyckad. Det är också fint att se Ringboms passion då hon sjunger.

Iiro Salmi är en duktig musiker och sångare. Hans gitarriff i låten Basin street blues ger låten en extra gnista och i de låtar där han sjunger andrastämman får musiken ett större djup. Ringbom och Salmi har en varm kontakt som strålar ut till publiken. Ibland blir det ändå tydligt att han är musikern och hon skådespelaren. Det hade kunnat vara intressant att få se mera samspel dem emellan, speciellt i första akten.

Idén att placera handlingen till en krog och göra huvudpersonen till servitris är intressant. Det ger också en del roliga inslag, som när Irma visar att det är ”valomerkki”, vilket ger en liten känsla av det finländska kroglivet. Men som helhet är Irmas yrkesroll inte särskilt framträdande i showen. Baren som stänger känns mest som ett sidospår och kanske kunde man ha använt sig mer av krogtemat i föreställningen. Å andra sidan är det intressant att så olika teman som kärlek, miljö, ålder och våra personliga val tas upp. Krogen är en plats där man kan diskutera allt mellan himmel och jord.

Kontakten med publiken är definitivt en av Ringboms styrkor. Ju längre föreställningen går, desto mer känner man sig som en del av den och av gemenskapen. Efteråt har man en skön känsla, medan de tankeväckande monologerna, speciellt i andra akten, ger ett lagom djup. Den absoluta höjdpunkten kommer med John Lennons Imagine som gav åtminstone mig gåshud.

 

Carmela Johansson

 

Teater Josefina: Kl. 01.00. Spelas på: Tiljan på Åbo Svenska Teater. Idé och sammanställning: Johanna Ringbom. I rollerna: Johanna Ringbom och Iiro Salmi. Koreografi: Lassi Sairela.

Lämna en kommentar