VATAK, som är en aktionsgrupp för vänstersinnade konstnärer och kulturarbetare, belönade den i Lahtis verksamma teatern Vanha Juko med utmärkelsen årets vänsterkulturgärning. Priset gick till Vanha Juko för att de i 17 år envetet simmat mot samhällets huvudströmmar med sin ställningstagande konst och sitt hårda arbete till förmån för ett bättre samhälle.

VATAK skriver i sina prismotiveringar att Vanha Juko förutom scenkonst ordnar klubbar och diskussionsträffar varje vecka i Lahtis – på så vis fungerar teatern som ett offentligt vardagsrum för lahtisborna. Av de mer kända pjäserna, som Vanha Juko också turnerade med runtom i landet, kan nämnas Kahdeksan surmanluotia, en pjäs om det våldsamma och tudelade Finland.

VATAK:s kulturpris, som nu delades ut för tredje gången, har tidigare tilldelats musikern Karri ”Paleface” Miettunen och pjäsen Eduskunta.

 

Marcus Floman


Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.