– Jag tycker att evenemanget var riktigt lyckat. Särskilt lördagen var livlig, klart fler besökare än i fjol. Söndagen var lite lugnare, men så är det ju alltid, sammanfattar Helka Repo, informatör för Finlands Socialforum.

Veckoslutets upplaga av Finlands socialforum, som ordnades för tolfte gången, lockade under lördagen och söndagen sammanlagt nästan 2 600 människor till Arbis i Helsingfors. Över 120 medborgarorganisationer, nätverk och sammanslutningar ansvarade för programmet som omfattade bland annat temaseminarier, verkstäder, filmer och böcker. Flera av aktörerna och framställarna var med för första gången.

– Jag hoppas att vi även i fortsättningen kan nå fram till de mindre organisationerna. Om de samlar sina krafter och deltar erbjuder Socialforum en arena för dem att göra sina röster hörda, säger Repo.

Hon tror att besökarrekordet delvis kan förklaras med djungeltrumman, tack vare tidigare lyckade Socialforum har allmänhetens vetskap om evenemangetökat. Men hon ser även en annan orsak:

– Jag tror helt enkelt att organisationerna lyckats hitta intressanta ämnen som engagerar. Jag hade såklart inte tid att besöka alla evenemang men på dem jag hann med var deltagarna många och debatten energisk.

De över sextio seminarierna på Socialforum bjöd på debatt kring temat människovärde ur infallsvinklar som arbetsliv, ekonomi, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter samt fredsfrågor. I diskussionerna betonades betydelsen av att kunna delta och att bli hörd. Invigningsevenemanget uppmärksammade de teman som behandlades på Socialforums internationella förebild World Social Forum som i år ordnades i Tunisien. Den gemensamma avslutningen var tillägnad resonemang kring kvinnornas situation och global solidaritet.

I år var Utrikesministeriets ekonomiska stöd till Socialforum starkare än tidigare och även deltagarorganisationerna engagerade sig djupare i evenemanget. Som ansvarsorganisation fungerade i år Arbetarnas Bildningsförbund.

– Stödet är av stor betydelse för Socialforum och jag tror att vi nu står på en stadig grund. Det lovar gott för framtiden, säger Repo.

 

Oskar Skogberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.