Vintern och våren har varit extremt spänd i Bangladesh. Shahbagh-rörelsen, som föddes ur missnöjet över krigsförbrytartribunalens livstidsdomar, har under vårens lopp genomgått stora förändringar. Rörelsens mest uppseendeväckande och kontroversiella krav, att krigsförbrytartribunalen borde omvandla livstidsdomarna till dödsdomar, har mött på hårt motstånd. Och rörelsen är inte heller ensam om att kräva dödsstraff. I slutet av april ordnade ett nytt radikalare muslimskt parti, Hefajat-e-Islam och dess anhängares massiva protester i huvudstaden Dhaka som i sin tur krävde att de påstått islamfientliga och ateistiska bloggarna borde dömas till döden. Tidigare hade fyra bloggare som sägs sympatisera med Shahbagh-rörelsen arresterats. Enligt gällande lag kan man dömas till 10 års fängelse för religiöst smädande.

Söndagen den 5 maj drabbade polis och aktivister från både Jamaat-e-Islami och från Hefajat-e-Islam samman i Dhaka. Både regeringspartiet Awami Leagues lokaliteter och Bangladesh kommunistiska partis kontor vandaliserades. Minst tio personer dog – många av dem av polisens kulor.

 

Marcus Floman

 

Källor: Guardian, bloggen Alal o Dulal, bangladeshiska tidningen New Age

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.