Djursjukhuset är en populär serie som visas på SVT. Där får vi följa med bakom kulisserna hos veterinärerna och möta deras vardag då de hjälper alltifrån vingbrutna papegojor till kalvande kor. I Nora Strömmans (text) och Kasper Strömmans (illustrationer) senaste bilderbok med just titeln Djursjukhuset befinner vi oss på ett djursjukhus och får följa med vad som händer under en dag. Boken inleds med att en gammal älg drar sin sista suck medan löss, noshörningar och andra sjuka djur väntar på att bli omplåstrade av bland andra Läkare Räv.

Nora och Kasper Strömman har hittat ett alldeles unikt uttryckssätt i sina bilderböcker. Jag var tämligen tveksam till deras förra bilderbok Tigerkontoret (2010) som var för gräll för mina ögon. I Djursjukhuset fungerar det betydligt bättre med de djärva färgerna som påminner om överstrykningspennor av just den sort läkare använder. Som i de tidigare bilderböckerna uppstår humorn genom den distanseringseffekt djurfigurerna erbjuder och som tilltalar barn mycket. Det vågade färg-och formspråket i kombination med det korthuggna, kärva språket är genomarbetat och det bitvis groteskt fula gör att det skapas en tyngd åt helheten. Nora och Kasper Stömman fångar dramatiken men också vardagslunken på ett sjukhus och den här boken kan säkert avdramatisera ett sjukhusbesök. Djursjukhuset är en underhållande och fyndig bok, som jag hoppas hittar sin läskrets.

 

Ylva Larsdotter

 

Nora Strömman (text), Kasper Strömman (illustrationer): Djursjukhuset. Schildts & Söderströms, 2012.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.