Så länge jag kan minnas har jag fascinerats av berättelser där huvudpersonen hamnar i en parallellvärld som i flera av Elsa Beskows klassiker eller Michael Endes Den oändliga historien för att nämna två författarskap. I Anssi och Maija Hurmes Under täcket kommer den sjuka flickan Elsa till en magisk värld befolkad av djur med olika åkommor som behöver hennes assistans. Djuren hon stöter på är alla något av karaktärer, till exempel den högfärdiga räven som inte vill blöta ner sin fina rävboa. Temat i boken är alltså sjukdom och hur man kan bemästra den. Elsa gör det genom att bege sig till ett fantasilandskap och där hjälpa andra.

Boken lämpar sig väl för två-fyraåringar. Detaljer och gestalter förhåller sig väl till det övergripande temat, liksom hela bokens komposition. Fantasiutflykten till landet under täcket blir också det som helar Elsa och hon vill komma hem igen till sin bror som väntar med choklad och lek. Under täcket har en mycket varm humor, en stilla glädje över att världar kan vara magiska, som jag uppskattar mycket. Förhoppningsvis får vi läsa mer om Elsa och hennes alvliknande bror Ivar och hur de rör sig mellan förtrollande världar.

 

Ylva Larsdotter

 

Anssi Hurme (text), Maija Hurme (bild): Under täcket. Schildts & Söderströms, 2012.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.