En tågresa in till staden är ett äventyr för både liten och stor. Det kan vara en fantasifull färd där vi möter rutiga tanter och ser moskéer svischa förbi. I Henrik Huldéns och Ulla Donners andra bok om gossen Gosig, Gosse Gosig åker tåg har den lilla pojken blivit några år äldre. Tillsammans med sin pappa – som i början typiskt nog blir uppryckt från sin paus i soffan – åker den lilla pojken på ett tågäventyr in till den stora staden. Om det är en verklig resa eller en fantasiresa är inte helt klart för läsaren, men är egentligen av underordnad betydelse. Huldén och Donner använder sig av det tämligen klassiska bilderbokskoncept där barnet själv får fylla i slutrimmet, om sista ordet ska vara en kalkon, en spion eller en station. Jag är mycket förtjust i det greppet som dessutom stimulerar barnets ordförråd. Här används dessutom kluriga, humoristiska ordval som inte är helt självklara för målgruppen (2-5 åringar), vilket bidrar till läsarens lust att utforska och laborera med språket. Också greppet att läsaren måste vända blad för att få reda på det ”rätta” ordet bidrar till spänningen och läsglädjen.

Som helhet balanserar Gosse Gosig åker tåg väl mellan det realistiska – i staden byggs det och ett brudpar svischar förbi utanför tågfönstret – och det fantasifulla.  Också Donners färgspråk harmoniserar väl med texten. Tillsammans har Huldén och Donner skapat ännu en rimmande färgsprakande och underfundig pekbok som det är lätt att tycka om.

 

Ylva Larsdotter

 

Henrik Huldén (text), Ulla Donner (illustrationer): Gosse Gosig åker tåg. Schildts & Söderströms, 2012.

 

Lämna en kommentar