Välkommen hem till en familj där träning står högst på agendan. I vardagsrummet yogar höggravida mamma, pappa är ute och löptränar mitt i smällkalla vintern. Pojken Johannes väntar i tamburen för att assistera sin pappa som efter en löptur i kylan ännu ska köra ett pass på inomhuscykeln. Yogan får mamma fixa på egen hand.

Att uppmuntra barn och vuxna att motionera och röra på sig är viktigt eftersom allt fler ägnar sig åt stillasittande aktiviteter, både på fritiden och på jobbet. Så inget fel i det men däremot blir jag ytterst fundersam när sonen ska vara en personlig tränare/hjälpreda till sin pappa, såsom fallet är i Marianne Peltomaas och Jani Strömsholms bilderbok om Johannes. Tendensen med att skaffa sig en personlig tränare är en del av den växande trenden att betala för olika slags stödfunktioner i tillvaron som ska guida en fram till ett ”bättre” jag – jobbcoacher, psykologer, mentorer och inte minst personliga tränare ska hjälpa en att fixa formen. Men nota bene – det är ju inte direkt gratis och det är mestadels en välburen medelklass som har möjlighet och vilja att betala för att uppnå den så högt åtrådda harmonin i kropp och själ. Jani Strömsholm är Peltomaas personliga tränare och jag blir nyfiken på när de kom på konceptet att skriva inte bara en utan flera (en hel serie utlovas) hurtfriska bilderböcker på temat ”motion och hälsa”?

Carlos da Cruz illustrationer är livfulla och pulserande men eftersom själva historien är ytterst tunn blir helhetsintrycket alltför vimmelkantigt. Hela det snusförnuftiga tonläget och intrycket att pappans tränande inte är riktigt sunt sänker bokens helhetsintryck. Det hade räckt med att familjen gått på en promenad tillsammans.

 

Ylva Larsdotter

 

Marianne Peltomaa & Jani Strömsholm (text), Carlos da Cruz (illustrationer): Johannes, pappas tränarkompis. Schildts, 2012.

 

Lämna en kommentar