Irmelin Sandman Lilius barnbok Kapten Krabbas minne utspelar sig en stormig dag på stranden  i Hangö. Den här gången är det inte Rasse Rask som är i fokus utan hans bästa väns småsystrar, med de waarufska namnen Asha och Kulshumo, som råkar ut för strapatser. En dimmig höstdag stöter de på en sjörövare som är på jakt efter kistan med Kapten Krabbas minne. Med sig har han Hunden som återger allt, stort och smått, som Krabba gjort under sin karriär – som att röva bort Hangös Lucia, ”det var bara roligt tills hon rymde”, sett öde öar och kommit vilse i världen. Minnet är här Krabbas vän och fiende, för man minns ju inte bara det roliga –minnet ställer dessutom till förtret och gör inte som Krabba vill. Därför är det inspärrat i en kista.

Som ofta hos Sandman Lilius är vattnet och havet en viktig och betydelsebärande kraft som man ska var försiktig att störa eller förstöra – också havet bär på minnen. Boken är illustrerad med Sandman Lilius suggestiva flödande bilder. Slutet är däremot onödigt avhugget och skapar en känsla av förvirring. Helhetsintrycket blir en bilderbok för de yngsta (2-4 åringar) som inte riktigt håller fullt ut på grund av det varierande tempot.

 

Ylva Larsdotter

 

Irmelin Sandman Lilius: Kapten Krabbas minne. Schildts & Söderströms, 2012.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.