Militärjuntans blodiga terror drabbade i de flesta fall helt vanliga chilenare eller andra latinamerikaner, men bland offren finns också många namnkunniga personligheter. I synnerhet musikern och poeten Victor Jara blev snabbt en symbol för juntans blodiga framfart.

Jara fängslades dagen efter kuppen och fördes till Nationalstadion, som förvandlats till ett koncentrationsläger. Där blev han torterad upprepade gånger, bland annat krossades hans händer. Fyra dagar senare avrättades han med 41 kulor. Hans lemlästade kropp slängdes i ett dike i utkanten av Santiago.

Efter kuppen fängslades också poeten, nobelpristagaren och kommunisten Pablo Neruda. Han släpptes eftersom han var sjuk i cancer, men hölls i husarrest. Neruda hade diplomatpass och var på väg till Kuba för att få vård. Men han kom aldrig iväg eftersom han dog i sin husarrest. Officiellt på grund av cancern. Efter hans död vandaliserades hans hem.

Under de 40 år som gått har otaliga rykten florerat, och omständigheterna runt hans död är fortsättningsvis mycket oklara. Den läkare som tidigare intygat sig ha varit vid Nerudas sjukbädd när han dog har tagit tillbaka sin försäkran. Han uppger istället att han tillfälligt avlösts av en läkare vid namn Prince. Beskrivningen av Prince stämmer väl in på Michael Townley, CIA:s dubbelagent som samarbetade med Pinochets hemliga polis. Townley dömdes 1976 till 62 månaders fängelse för mordet på Orlando Letelier, Chiles tidigare ambassadör i USA. Därefter togs han in under det amerikanska vittnesskyddsprogrammet och försvann in i dimmorna. Townley har i sin frånvaro dömts för andra mord och han har också figurerat i utredningen om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Nerudas kropp grävdes i våras upp för en mer ingående analys. Nu har en chilensk domare utfärdat en arresteringsorder på Prince som misstäkts ha förgiftat nobelpristagaren. För två år sedan vittnade också Nerudas chaufför och assistent om att poeten inte alls varit allvarligt sjuk utan att han hade fått en injektion i magen som fick honom att ”brinna inombords”.

Mats Fors

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.