Ville Rantas Muhammed-serie från 2006 hölls borta från tidningen Kaltios webbplats ända fram till år 2011. Det året tillträder Paavo J Heinonen som chefredaktör för Kaltio. Efter en kort träff mellan Ranta och Heinonen återpubliceras Rantas bortplockade serie på Kaltios webbplats. Till saken hör att Ranta och Heinonen är nära vänner, så nära att flera av huvudkaraktärernas ansikten i Rantas serieromaner bär likheter med Heinonen. Ranta säger att Heinonen också var med om att idéa fram den omsusade serien när det begav sig vintern 2006.

• Ville Ranta fick hösten 2006 i uppdrag att i serieform rita ett alster för Journalismikritiikin vuosikirja (Årsboken för journalistisk kritik). I seriens första ruta ritade Ranta den från Kaltio-serien bekanta maskförsedda Muhammed-figuren. När redaktörerna för årsboken meddelade att de går med på att publicera serien bara om den första rutans Muhammed-figur tas bort, drog Ranta tillbaka hela serien.

• Under de senaste fyra åren har Ville Rantas nuvarande uppdragsgivare Kirkko ja kaupunki två gånger låtit bli att publicera Rantas bilder. Den ena bilden, som skulle ingå i tidningens påsknummer, var en kommentar till det franska burkhaförbudet och föreställde en korsfäst kvinna som var klädd i burkha. Ovanför korset stod texten ”fransk påsk”. Den andra bilden var en hånfull kommentar till den avgående helsingforsbiskopen Eero Huovinens uttalanden kring homosexualitet. I en intervju för webbtidningen Kotimaa24 säger sig Ranta trots det skedda fortfarande ha förtroende för Kirkko ja kaupunkis chefredaktör.

Marcus Floman

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.