Henrika Anderssons och Christel Rönns andra bok om mjukisdjuret Nagu-nalle bär titeln Nagu-nalle min amour. I den första, Nagu-nalles egen bok (2005), fick vi lära känna familjen och inte minst pojken Benjamin. De blev bästisar och bundisar i ur och skur. Nagu-nalle var det bästa mjukisdjuret i världen och en självklar del av vardagen, sådär som det är för barn och gosedjur. Under de åtta år som gått har mycket hänt, dessvärre är tillvaron inte längre lika rolig och fartfylld för Nagu-nalles del. Tvärtom. I och med att Benjamin vuxit är nallen utestängd från familjen och äventyren har tagit slut. Tilltufsad har han förpassats till en dammig, stilla och oändligt tråkig tillvaro ”inklämd mellan boken Myrornas liv och en tillplattad fotboll”. Så plötsligt lyfts han ned från sin hylla och Benjamin minns hur mycket han tycker om sitt gosedjur. Så mycket att Nagu-nalle får följa med familjen på semester i Frankrike. Det blir en semester med förväxlingar där stora känslor står på spel i form av en flicka på en badstrand. Nagu–nalle får åter en plats i Benjamins tillvaro, nu i form av relationsexpert då Benjamin möter kärleken.

Historien är ”berättad ur nalleperspektiv i nalletempo” det vill säga långsamt, ja mellan varven för makligt och lite väl präktigt. Nalle är den som för talan och det är genom hans ögon vi får inblick i och lär känna familjen. Andersson är lyhörd för hur det är växa upp och det är fint att hon berättar en pojkes perspektiv. Det är inte lätt att vara mellansyskonet, stor och liten på samma gång. Och ofta hamnar Benjamin i skarvarna med en krävande lillebror och en tonårig storebror som har nog med sitt. Jag önskar dock att Andersson skulle fördjupa syskonskapet ytterligare, vilket skulle fördjupa berättelsen som helhet. Inte att förglömma är det här en historia om att möta kärleken och vänskapen i främmande land, men kärleken känner inga språkbarriärer och på ett fint sätt väver Andersson in franska ord och fraser utan att det känns krystat.

Spelet mellan texten och Christel Rönns avskalade och stiliserade bilder fungerar väl, men fler illustrationer hade varit på sin plats. Med sina korta kapitel fungerar boken bra och väcker förhoppningsvis läslusten hos mellanstadiebarn.

Det händer mycket den där sommaren i Frankrike, inte minst tar Benjamin de första stapplande stegen mot tonåringens vuxenblivande och som tur är har han en slitstark drabant vid sin sida.

 

Ylva Larsdotter

 

Henrika Andersson (text) & Christel Rönns (bild): Nagu-nalle min amour. Schildts & Söderströms, 2013.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.