Henrika Andersson skriver i Ny Tid (35/2013) under rubriken Onoterad om sin besvikelse kring mottagandet av hennes bok Nagu-nalle, min amour och om oron för minskad synlighet för barnlitteraturen och minskad läsning bland barn och unga.

Detta är en oro som vi delar med Andersson och det är bra att den tas upp till större diskussion. Samtidigt som våra barn- och ungdomsböcker under de senaste åren haft stora framgångar i form av nomineringar och litterära pris kvarstår faktum att recensionerna av litteraturen överlag och fack- och barnlitteraturen i synnerhet minskat.

För ökad synlighet testade vi i våras en 4-sidig annonsbilaga med alla våra barn- och ungdomsböcker i Vi och vår skola. Men den ledde inte till mätbara resultat (ökad försäljning i vår nätbutik). I höst är barn-och ungdomsböckerna naturligtvis med i den Finlandssvenska bokkatalogen som delas ut till alla finlandssvenska hushåll.

Barnböcker från Finland har tyvärr inte lockat publik på bokmässan i Göteborg. Och Helsingfors bokmässa har som princip att ge endast en tid per författare eftersom utbudet programförslag vida överskrider antalet mässtider. Vi har i några år ordnat entimmes diskussioner kring barnböcker, men hoppade över detta program i år, det får vi säkert lov att återkomma till framöver. Programmet i år är riktat direkt till barn och där fungerar helt enkelt en uppläsning bättre än en diskussion kring boken.

Vi är med och arrangerar Bilderboksparaden som går av stapeln vartannat år på Richardsgatans bibliotek och i år även gästspelar under Ekenäs bokkalas. Vi var också med och arrangerade en släppfest för Nagu-nalle på Nagu bibliotek.

Schildts & Söderströms förlag kan inte ensamt driva kampanjer för ökad läsning bland barn och unga, men vi har aktiverat oss för att hitta rätt nätverk att jobba i för detta viktiga mål. Det är glädjande att frågan nu lyfts fram på bred front (se t.ex. Hbl 3.9).

Vi tävlar om barnens uppmärksamhet med Nintendo Wii och Youtube, det står klart att vi behöver nytänk och nya kanaler för att nå ut.

 

Mari Koli

Ansvarig förläggare, Schildts & Söderströms

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.