Rotlös i två kulturer

av Fredrik Therman

Hur har muslimska invandrare det i Danmark? Tarek Omar, journalist på Dagbladet Politiken och med syrisk bakgrund har vuxit upp i staden Vejle på Jylland. I boken MuhameDANEREN beskriver han i tjugo noveller några invandrare i Danmark.

Det är krävande att växa upp i två kulturer samtidigt. ”Varför har din pitt ingen hatt? Fryser den inte?”

Klasskompisarnas frågor – av intresse, inte illvilja – får den turkiska killen att söka sig till muslimska kamrater som förstår utan att fråga.

En dag blir en pojke stor utan att han märker det. Då måste han följa fastan under Ramadan, inte ta några dadlar under dagen som då han var barn. Sexualiteten kommer obemärkt, men inte för omgivningen. Vuxna kvinnor täcker håret då han är med.

Den somaliska pojken får inte leka i lekparken med de andra barnen. Föräldrarna är överbeskyddande för de har upplevat inbördeskriget i Somalia, där barn sköts ihjäl. Det traumat släpper inte så lätt.

Det är svårt för de unga att hitta en bra mellanväg. En gymnasist ansätts av ateistiska danska klasskamrater som hånar islam och av extrema muslimer i grannskapet som tycker att han är en dålig muslim.

En ung muslimsk libanes blir ganska ensam i klassen då han alltid får försvara islam. På en resa till släktingar i Libanon upplever han den kulturen som lika främmande, och känner sig verkligt rotlös.

Många muslimska invandrare har sedvänjor som inte direkt hör ihop med islam. Ett typiskt exempel är huvudduken hos kvinnor. Många invandrare har en genuin längtan efter att vandra in i sitt nya samhälle, men ”gammeldanskar” är inte alltid särskilt tillmötesgående.

En iranier föraktar sina enkla kurskamrater på kursen i danska och söker sig till riktiga danskar. Där pikas han för att hans fru bär huvudduk. Han försöker tvinga henne att lägga av den, ända tills hon lämnar honom.

MuhameDANEREN är något så sällsynt som en nordisk invandrarskildring skriven av en god journalist med invandrarbakgrund. Han visar på de viktigaste konflikterna som möter nydanskarna och deras svårigheter att integreras trots uppriktiga försök.

Tarek Omar berättade om boken på Kulturkontakt Nords bibliotek, där den finns att låna.

Fredrik Therman

Tarek Omar, MuhameDANEREN, Politiken, 2011.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.