Anna Simberg är författare

Varje dag när jag startar min så kallade telefon, datamaskinen Lumia 920, ber den att jag ska konfigurera åtkomstpunkten. Jag vet inte vad den menar. Den föreslår att jag ska göra det via olika operatörer med namn som jag inte känner igen och jag slingrar mig ur det dag efter dag. På listan är redan Sonera vald, det är min operatör, men maskinen är inte nöjd, den vill att jag väljer nåt annat alternativ. Varför det? När jag googlar på ”konfigurera åtkomstpunkt” stöter jag på begrepp som ”Wireless MAXg Router”, ”trådlös klient”, ”trådlös PEAP-MS-CHAP v2-profil”, ”Wi-Fi-anslutning på PS Vita dela” ”krypteringsprotokoll”, ”nätverksgränssnitt”, ”hackers”, ”PCI-G31-Nätverk-ASUS””roamingidentitet”, ”Cisco AP 541N – trådlös accesspunkt…”

Är jag intresserad? Nej, jag vill ringa. Kan jag trycka bort det? Nej, det finns ingen avtryckningsknapp. Är jag en dator-idiot? Nej, jag har datorkörkort och kan läsa instruktionsböcker. Jag är en fullt kompetent telefonerare.

Och så är det hettan och det konstiga trycket en bit ovanför örat. En tid när jag måste tala mycket i mobiltelefon kunde det skjuta smärtblixtar från punkten. Hälsostationsläkaren behandlade mig som en hypokondriker. Jag har provat olika hjälpmedel, men det finns inget bra alternativ för den här apparaten, bara en handsfree Bluetooth som låter burkig och går långsamt på och såna med trådlösa sändare vid örat, som strålar. Jag använde några månader en retrotelefonlur som går att koppla till mobiltelefoner, som jag hittade i designforum på Arlanda. Men nu har den börjat krångla och har ett skrammelskrikigt biljud. Jag använder högtalarfunktionen ibland, men bara om jag är ensam i rummet, och det är jag inte på jobbet. Telefonen ringer igen, jag trycker datamaskinen mot örat och pratar, i brist på bättre alternativ. Byter öra ibland. Då hettar det på den sidan också. Helt ofarligt. Säkert. Men obehagligt.

Jag börjar längta efter en gammaldags telefon utan strålning, en sån med sladd och stöpsel och hela faderullan. Letar efter ”abonnemang för fast telefon” på nätet. För att komma in på sidan måste jag installera en ny app (välj mellan Adobe reader, PDF Reader, Type Wiewer, PompolutZ PDF Reader, JMPS mPrint CCP Systems AG, Kirik SD File Viewer Link wp8lob, o.s.v., jag väljer Adobe Reader, namnet är bekant). Efter mycket om och men kommer jag fram till att jag kan få en hemtelefonanslutning och en apparat som liknar den gamla bordstelefonen men är en gsm. Strålar den? Telefonförsäljaren som råkar ringa och erbjuda wifi/tv-kanaler/pekplattor förstår inte frågan. Och jag avvisar istadigt hans erbjudanden om flera tv-kanaler och pekplattor.

Skulle gärna konfigurera min åtkomstpunkt lite bakåt i tiden men det är kanske för sent. Ettans halvnienyheter avslutas med: Allt flera samhälleliga grundfunktioner kräver numera internetanslutning, men var tionde vuxen har inte internet. Läs mera om det på vår webbsida.

 

Anna Simberg

Lämna en kommentar