Politruken som artist

av Tage Tallqvist

Stieg Larsson, Expos legendariske ordförande, skapade en världssuccé med sin trilogi om Lisbeth Salander. Nu har också en av Stieg Larssons trogna adepter, Daniel Poohl, kommit ut med en bok. Romanen Som om vi hade glömt är en självbiografisk skildring av författarens uppväxt.

Daniel Poohl borde ha tvekat, och säkert tvekade han. För det första inför risken att kopiera Stieg Larsson, som var hans ideologiska och politiska mentor. För det andra inför risken att bli en av många som i kraft av sitt kändisskap kan publicera en bok som sedan faller i barmhärtig glömska (spåren i detta fall förskräcker). För det tredje inför sitt renommé som en toleransens storinkvisitor eller som en arbetande politruk i den så kallade Politiska Korrekthetens tjänst – inför risken att boken skulle få en evangelisk och missionerande ton à la Thomas a Kempis.

Alla dessa tre farhågor kommer på skam. Ty boken är en generationsroman. Visst, den präktige Daniels lärdomsår i bruksorten Åsensbruk, där intoleransen växer och främlingar förändrar det sociala landskapet, visar hur han kommer att bli en som tar ställning och så småningom blir rikskändis i kampen mot rasism och intolerans – det finns där. Men det är inte politrukens hårda stämma, inte inkvisitorns bannstrålar mot dem som inte tänker rätt.

Gängbildningar, mobbing, tonårselände. Allt det finns också där. Samt skildringen av hur gängbildningar börjar forma sig efter etniska skiljelinjer. Hur personer formas: hur Daniel formas. Men ingenting om hur det kommande kändisskapet tonar upp i framtiden, bara en skildring av vardagen i en liten dalsländsk bruksort på 1990-talet.

Det är berättarkonst att lyfta en ganska tråkig och intetsägande plats, i en ganska intetsägande epok, i ett ganska beigt landskap, i ett inte alltför attraktivt hörn av ett kungadöme och göra detta till litteratur. Poohl lyckas skapa suggestion kring denna plats och denna tid. En författare är född.

Daniel Poohl: Som om vi hade glömt. Leopard förlag, 2013.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.