Anna Gullichsen, författaren till de populära böckerna om Saga Blom, har utkommit med sin första kapitelbok, Hatten från Katalonien, med illustrationer av Margareta Sundin. Jag rycks genast med i berättelsen och tänker osökt på Irmelin Sandman Lilius berättelser om Rasse Rask. Precis som hos Sandman Lilius möts det realistiska och det magiska.

Fyra kusiner är på besök hos sina morföräldrar i deras slottsliknande hus med tre torn. Morfar är en historieberättare av rang och mormor har en karriär som köksmästare i spanska kungahuset bakom sig. Spanien, i synnerhet Katalonien, har en särskild plats i deras hjärtan. Morfar bär alltid en specialtillverkad slokhatt från Katalonien. Han har precis varit där och skaffat sig en ny och dessutom tagit med sig en magisk sten därifrån, vilket ska visa sig få ödesdigra konsekvenser. Det dröjer inte länge förrän mystiska saker börjar hända, men kusinerna är allt annat än villrådiga. Nu följer en berättelse om lönngångar, självlysande onda stenar, förtrollade kusiner och ljuvliga äppelpajer.

Det här är en spännande historia, särskilt fint skildras morfaderns närvarande förhållande till sina barnbarn, men också relationen mellan de fyra kusinerna och vad som händer när tillvaron rubbas. Margareta Sundins illustrationer försvinner tyvärr i texten. Egentligen hade de inte behövts eller också borde de ha fått ta ännu större utrymme.

Hatten från Katalonien är en bra bok för den som precis lärt sig läsa och gillar spännande historier. Jag läser gärna mer av Gullichsens magiska realism och hoppas på fler äventyr för kusinerna.

 

Ylva Larsdotter

 

Anna Gullichsen (text), Margareta Sundin (illustrationer): Hatten från Katalonien. Scriptum, 2013.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.