Michael Caine är en åldrande amerikansk filosofiprofessor som bor i Paris. Tre år har gått sedan hans hustrus död, men han vill inte flytta tillbaka till USA där han har två vuxna barn och ett barnbarn. Dagligen äter han en medhavd baguette på en parkbänk samtidigt som han pratar med sin avlidna fru. En gång i veckan får han besök av en städerska. Då och då umgås han med sin franska väninna Colette (Anne Alvaro). Annars är varje dag bara ett stapplande steg mot den egna döden.

Av en slump träffar professorn en ung, föräldralös parisiska vid namn Pauline (Clémence Poésy). Trots åldersskillnaden uppstår en känsla av en meningsfull gemenskap dem emellan. Från Guds väntrum förflyttas professorn till en danssalong där Pauline undervisar i cha-cha-cha.

Att bli vän med en så ung kvinna kräver sin karl. Medan Pauline accepterar situationen som den är och får mycket glädje av den lider professorn av ett ständigt behov av definitioner. Är han bara ett välgörenhetsobjekt? Ser han ut som ett fån när de hyr en roddbåt tillsammans? Borde han ägna sig åt frimärkssamlande i stället?

Svaret är ja, menar hans barn (Gillian Anderson och Justin Kirk). De anländer till Paris efter att han hamnat på sjukhus. Hans ettriga, men roliga dotter återvänder lite väl snabbt till USA medan hans torrboll till son stannar kvar och vill etablera kontakt med sin pappa. Också Pauline stannar kvar vid professorns sida och försöker föra fadern och sonen samman.

Den tyska regissören Sandra Nettelbeck är känd bland annat för sin relationskomedi Bella Martha. I Mr Morgans sista kärlek finns tyvärr alldeles för lite humor. Filmen är ett försök att erövra den engelskspråkiga publik som gillar Alexander Paynes About Schmidt eller Sofia Coppolas Lost in Translation.

Detta är en road movie, trots att resandet i den är minimalt. En kärleksförklaring som för tankarna till Ingmar Bergmans Smultronstället, i synnerhet scenerna med Bibi Andersson. Utan den – ingen mening, ingen försoning med det förflutna. Vi får nämligen veta mycket om Caines rollfigur, dock inte lika mycket om Poésys hjältinna. Så när allt kommer omkring handlar filmen om honom.

Än en gång imponerar Caine här, med samma integritet och nyansförmåga som till exempel i Harry Brown. Att hans rollkaraktär är amerikan kan upplevas som irriterande. Poésys fräschör och charm får mig att minnas henne som Natasha Rostova i TV-serien Krig och fred. Hon visar sig vara en värdig motspelerska till den brittiske filmveteranen. Deras personkemi såväl som Hans Zimmers sofistikerade musik räddar filmen från att bli ett fiasko. Nettelbecks försök att fördjupa far- och sondramat misslyckas. Kvar finns det allmänmänskliga, det autentiska som de bägge huvudrollsinnehavarna står för.

 

Zinaida Lindén

 

Mr Morgans sista kärlek.
Tyskland/Frankrike/Belgien/USA. 2013. Regi: Sandra Nettelbeck. Manus: Sandra Nettelbeck,
efter en roman av Françoise Dorner. Foto: Michael Bertl. Musik: Hans Zimmer. I rollerna: Michael Caine, Clémence Poésy, Gillian Anderson, Justin Kirk.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.