Har du svårt att få ditt hem städat, har du dammråttor och ullhundar i vrårna? Ett tips: bli kolumnist. Ju närmare (redan en gång uppskjuten) deadline du kommer dess prydligare blir hemmet.

Efter att du städat kan du använda dyrbar skrivtid till att spela på nätet, till exempel ett spel som heter ”You don’t know Africa” som går ut på att pricka in afrikanska länder på en karta.

Efter nån timme känner du Afrika.

Sen kan du logga in på Facebook och hitta en artikel om Dubai, om hur den infödda befolkningen och de europeiska inflyttade (expats) lever som i Disneyland, och hur den afrikanska och asiatiska arbetskraften lever i slavlika förhållanden. De lockas dit med löften om rättvisa löner för att sedan fråntas sina pass och informeras om sina rättigheter: inga. Och att de först av allt måste betala av skulden de drog på sig genom att komma dit.

Därefter kan du slå upp ordet ”expats” i din ordbok och fundera på skillnaden mellan det och ”gästarbetare”. Expat är ”en person som lever utanför sitt hemlands gränser”. Men varför är då européer expats och asiater och afrikaner gästarbetare? Gästarbetare är i det här sammanhanget dessutom ett underligt uttryck; en gäst behandlar man väl väl, med gästfrihet? Och en gäst kan väl gå hem när den vill?

Sen kan du förhala skrivandet ytterligare med att läsa kommentarerna till artikeln. De är intressanta, många (inflyttade) dubaibor försvarar förhållandena i landet med att det ”minsann är värre annanstans”, ett alltid lika ologiskt argument, och (infödda) dubaibor med att deras föräldrar levde i fattiga förhållanden, så de har rätt till lyx. Någon undrar försynt om inte gästarbetarna i så fall har samma rättigheter, deras föräldrar är väl också fattiga?

Därefter kunde det vara dags att skriva sin kolumn, om inte någon bifogat en länk till en artikel om författaren: Johann Hari fick sparken från The Independent efter att ha åkt fast för plagiat. Lite lustigt är att han också erkänt att han redigerat sina konkurrenters wikipedia-sidor under pseudonym. Så i ljuset av det kanske alla balanserade, lågmälda kommentarer efter Dubai-artikeln måste tas med en nypa salt – tänk om det är han själv som skrivit dem?

Därefter kunde du äntligen ta itu med skrivandet om du inte först måste kolla en länk med en lista på de fem bästa passen för att resa visumfritt. Och enligt den kommer Finland på första plats. Det förvånar knappast nån som i sin ungdom interrailat genom Europa; sällan kollades ens passen vid gränskontroller, det räckte att man viftade med sin blåa lilla bok.

Vilket påminner dig om en rapportbok om prostitution som avslutades med frågan om hur trafficking kunde avskaffas? Genom att öppna gränserna, var svaret. Om alla kan röra sig fritt, kan ingen sko sig på att smuggla in illegala invandrare, och inte heller hindra dem från att lämna landet. Helt sant är det knappast, alltid går det att utnyttja mänskor i sämre ställning, men det ligger nånting i tanken.

Allra sist öppnar du äntligen ditt kolumndokument med rubriken Gränser.

För att upptäcka att den har du ju redan skrivit.

 

Lena Malm


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.